13. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı Başladı
02 Mayıs 2019

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Konferansı başladı.

Bu yıl “Sayısallaşma ve Düzenlemelerin Dönüşümü” temasıyla düzenlenen konferansa video yoluyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, çok sayıda yabancı ülke düzenleyici kurum temsilcileri ve misafirler katıldı.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde dünyada yeni bir yaşam tarzı ve çalışma şekli oluştuğunu belirten Sayan, mobil internet kullanımının artmasıyla bilgiye daha hızlı ulaşabildiğini söyledi. Sayan, "Bugün internette bir dakikada 150 milyonun üzerinde elektronik posta gönderiliyor, 4 milyondan fazla video seyrediliyor, tek bir arama motorunda 3,5 milyonun üzerinde arama yapılıyor, 350 bin civarında yeni tweet atılıyor, 30 milyondan fazla anlık mesaj gönderiliyor. En büyük e-ticaret sitesinde 265 binden fazla satış yapılıyor, yüz milyonlarca insan aynı anda sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapıyor. Bu rakamlar her geçen gün yükseliyor" diye konuştu.

Sanayi Devrimi'nden sonra artık teknoloji devriminin yaşandığına dikkat çeken Sayan, insan beyninin tek gıdasının bilgi, bilim ve ilim olduğunu dile getirdi ve ekledi: “Ülkelerin kendi yerli ve milli teknolojilerine sahip olması gerekiyor. Bakanlık olarak bu hususta üzerimize düşeni yerine getiriyor, kurum ve kuruluşları destekliyoruz ancak taşların yerine oturması için devlet ve kamu kurumlarının yanında özel sektörden de iş birliğine açık olmalarını bekliyorum. Ülkemizi dönüştürmek için teknolojik fırsatları değerlendirmeliyiz. Bu görevimizi yerine getirirsek hem sanayimiz hem de ülkemiz için büyük imkânlar karşımıza çıkacaktır." 

Başkan Karagözoğlu: 2023 Hedefi İçin Durmadan Çalışıyoruz

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023'te en büyük 10 ekonomi arasında olabilmesi ve bilişim teknolojileri sektörünün 160 milyar dolar büyüklüğe ulaşabilmesi için durmadan çalıştıklarını bildirdi.

Bu hedef doğrultusunda ülke olarak bilgi teknolojileri alanındaki yarışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki "Milli Teknoloji Hamlesi" ile katıldıklarını ifade eden Karagözoğlu, tüm iş birliklerine ve ortak çalışmalara kapılarının açık olduğunu söyledi.

Karagözoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranını giderek artırdığını belirterek, eğitimden sağlığa, eğlence sektöründen günlük yaşamın her alanına kadar bu teknolojilerin yaygınlaştığını kaydetti.

Bu teknolojilerin altyapısını oluşturacak 5G özelinde yürütülen faaliyetlere dikkat çeken Karagözoğlu, “Geçen yıl 5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi'nin hayata geçirildi ve bu sayede 5G alanında çalışma yapan tüm paydaşların test ve denemelerini gerçekleştirebilecekleri bir alan oluşturuldu” dedi.