Bakan Yardımcısı Sayan: 5G Yeni Bir Çağın Başlangıcı
29 Temmuz 2022

İstanbul Havalimanı’nda 5G Lansmanı düzenlendi. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G'nin yeni bir çağın başlangıcı oldu.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan 5G’nin adeta yeni bir çağın başlangıcı olduğunu vurguladı. “5G tüm endüstrilere altyapı sağlayacak ve mobil ekosistemde çığır açıcı bir rol oynayacak” diyen Sayan, 5G haberleşmede yeni bir boyut olarak insanlararası haberleşmenin ötesinde nesneler arası haberleşmeyle bizim her zamanki düsturumuz olan Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak anlayışımızın altyapısını sağlayacak. Bizim için olmazsa olmazımız, 5G’ye mümkün olan en yüksek yerlilik oranıyla sahip olmak. Bakanım 4,5G’den önce %1 olan yerlilik oranı yaptığımız yetkilendirme ile yüzde 3200 artarak %33’ e ulaştı” şeklinde konuştu.

5G ile ilgili yaptıkları çalışmaları sıralayan Sayan, “5G TR Forum ile araştırma merkezlerini, girişimci teknoloji firmalarını, operatörlerimizi ve üniversitelerimizi buluşturduk ve bu forum, sadece ülkemizin değil, dünyanın en yetkin forumlarından birisi. 5G TR ile birlikte 5G ve ötesi için yol haritamız olan 5G  Beyaz Kitabını hazırladık. 5G vadimizde 5G’nin tüm özellikleri test ediliyor. Haberleşme Teknoloji Kümelenmemiz 5G yolunda bizimle birlikte uçtan uca yerlilik ve millilik için çalışıyor. ULAK meyvelerini vermeye devam ediyor. Esim teknolojisi ve ULAK ile yerlilik konusunda neleri başardığımızı herkese gösterdik. Bizim için önemli olan teknolojiyi yalnızca kullanmak değil, yerli ve milli imkânlarla teknolojinin üretiminde yer almaktır” dedi.

Operatörlerin 5G şebekesini ticari olarak da test edebilecekleri ve tüm dünyaya sergileyebilecekleri bir ortam oluşturdukları bilgisini paylaşan Sayan, “Bu deneme çalışmalarına ilişkin işletmecilerden aldığımız raporlardaki veriler incelendiğinde, abonelerin ortalama veri indirme hızlarının 1 Gbit/s ve üzeri değerlere ulaşılabildiği, gönderme (uplink) hızlarının ise 90 Mbit/s seviyelerine erişerek oldukça başarılı abone veri deneyimleri gerçekleştirebileceklerini göreceğiz. Hepimiz için heyecan verici anlara şahitlik edeceğiz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.