Bakan Yardımcısı Sayan: Daha Hızlı İletişim Kurmaya İhtiyacımız Var
02 Mart 2021

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde, Netaş ve ZTE tarafından “Türkiye’de 5G Etkinliği” düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, 2018'de 8 milyar olan internete bağlı cihaz sayısının, 2030'da 1 trilyona ulaşmasının beklendiğini belirterek, bunun daha hızlı iletişim ihtiyacını beraberinde getirdiğini söyledi.

"Milli Teknoloji Hamlesi" doğrultusunda Türkiye'nin 5G teknolojisini tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna ulaşması için Netaş gibi paydaşların katılımıyla çalıştıklarına dikkat çeken Sayan, şirketin ZTE gibi küresel teknoloji firmalarıyla daha da güçlenerek önemli bir aktör olacağına inandığını dile getirdi.

Sayan, Netaş ve ZTE'nin 5G'ye yönelik çalışmalarına değinerek, "ZTE'nin dünyadaki 5G tecrübesini ülkemizde Netaş aracılığıyla aktaracak olmasını ülkemizin yerli ve milli 5G teknolojisini geliştirme çalışmalarına yapacağı katkı bakımından önemli görüyorum. ZTE ve Netaş'ın, ülkemizin yerli ve milli üretim vizyonu çerçevesinde, ülkemizdeki üretim potansiyeli bulunan üreticilerle iş birliği yaparak, bu üreticiler üretim çalışmalarına dâhil edilerek, Netaş'ın yıllar boyunca elde ettiği tecrübeleri paylaşarak birlikte büyüyeceklerine inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Başkan Karagözoğlu: 5G Teknolojik Dönüşümün Anahtarı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da 5G'yi sadece "daha fazla hız" değil, teknolojik dönüşümün de anahtarı olarak gördüklerini ve 5G'ye mümkün olan en kısa sürede yerli ve milli imkânlarla geçmek için çalıştıklarını anlattı.

"Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi" nin ilk fazının 31 Mart itibarıyla tamamlanacağını belirten Karagözoğlu, proje kapsamında geliştirilen yerli ve milli ürünlerin 5G'ye geçişte kilometre taşı olacağını ifade etti.

Karagözoğlu, N.visionLab'da gerçekleştirilecek 5G çalışmaları için Netaş'a verdikleri 5G deneme izni kapsamında, Türkiye'deki operatörler ve ürün geliştirmek isteyen diğer şirketlerle yapılacak çalışmaların teknolojik gelişime önemli katkı sunacağını da dile getirdi.

Etkinlikte, IPTV, akıllı yaşam, 5G uygulamaları/yüz tanıma ve yerlileştirilen çözümlerin sergileneceği "N.visionLab"ın açılışı gerçekleştirildi.