Bakan Yardımcısı Sayan Geleceğin Mesleklerini Anlattı
24 Şubat 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ilkokul öğrencileriyle bir araya geldi.

Buluşmada geleceğin mesleklerini anlatan Bakan Yardımcısı Sayan, sözlerine teknolojinin nesiller arasında oluşturduğu farkı anlatarak başladı. Sayan, “Siz teknoloji çağında doğduğunuz için yaşanan değişimin farkında olmayabilirsiniz. Ne bizim dönemimizle ne de anne babalarınızın çocukluğuyla kıyaslanamayacak imkânlara sahipsiniz. Bizler çoğu zaman bir bilgiye, bir veriye ulaşmak için şehir kütüphanelerine gitmek zorunda kalırdık. Hem ulaşım sıkıntıları yaşardık hem de zaman kaybı. Sizler bugün teknolojinin nimetlerinden faydalanarak bilgisayar başına oturup birkaç tuşa basarak, neredeyse dünyada ki tüm bilgiye kolayca ulaşabiliyor, istediğiniz çalışmalara, araştırmalara, kitap ve eserlere erişilebiliyorsunuz. Evlerimizin hatta hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda büyük yer kaplıyor. Âdeta teknolojik aletler ve dijital ekranlar karşısında büyüyorsunuz. Bu da zaman zaman sizin için bazı riskler oluşturabilir. Büyükleriniz olarak sizlerin güven içinde yaşayacağınız bir dünya inşa etmek, en temel vazifemizdir. Sizleri bedenen, ruhen ve sosyal yönden  en iyi şekilde yetiştirmek için hem devlet olarak bizler hem de aileleriniz büyük emek sarf etmektedir. Sizlerin de bu emekleri boşa çıkarmayacağınıza inancımız tam” dedi.  

Geleceğin gençlerine bazı uyarılarda bulunan Sayan, “Gerektiğinde “Hayır” diyebilmeyi öğrenmeniz özellikle interneti kullanırken bu kararlılığı göstermeniz çok önemlidir. İnterneti, bilinçli ve belli sınırlar çerçevesinde kullandığınızda elbette ki çok olumlu etkilere sahip. Yaşamımızı kolaylaştırması, bilgiyi çok daha rahat ulaşılabilir kılması bu sayede sizlerin farklı ilgi alanlarına karşı merak duyması, zihinsel anlamda gelişmenize katkı sağlaması gibi birçok faklı alanda hayatınızı olumlu olarak etkilemektedir. Ancak bilinçsiz olursanız birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. İnternet ortamında ödevlerinizi yaparken bilgiye erişme noktasında ne gibi tehditlere maruz kalıyorsunuz? Mesela Truva atı virüsünü ya da şifre çalınmasını hiç duydunuz mu? İşte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sizleri bu tür tehlikelerden korumak için Güvenli İnternet Hizmeti’ni sunuyor. Bunların dışında Youtube ve youtuberlar, çeşitli oyun siteleri daha çok ilginizi çekiyor farkındayım. Bu siteleri nasıl kullanmanız gerektiği konusunda ailelerinizden mutlaka yardım alınız. Tanımadığınız kişilerle iletişim kurma noktasında yukarıda belirttiğim “HAYIR” kelimesini kararlılıkla kullanınız. Haftanın yalnızca belirli saatlerini internet başında geçiriniz” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yeni Nesil Söz Konusu Olduğunda Yapamayacağımız Şey Yok

Gelecek nesiller söz konusu olduğunda yapacakları şeyler önünde hiçbir engelin bulunmadığını belirten Sayan, “Sorumluluğumuz büyük; sizler söz konusu olduğunuzda geleceğiniz ve güvenliğiniz için yapamayacağımız şey yok. Sizler de bizim yaptıklarımızın üzerine ekleyerek hayatınıza devam edeceksiniz ve gün gelecek büyüklerinizden daha başarılı olacaksınız. Şüphesiz ki bunda çok daha gelişmiş teknolojik imkânlardan faydalanmanız etkili olacaktır. Bu durum elbette ki sizin kariyerinizi oluşturmanızda da etkili. Büyüyünce ne olacaksınız sorusuna vereceğiniz cevaplar muhtemelen robot tasarımcısı, uzay turizm rehberi, robot teknisyeni, yapay zekâ uzmanı, uzay doktoru, uzay hemşiresi, yapay zekâ öğretmeni, drone pilotu gibi saymakla bitmeyecek yeni tanımlanmış meslekler olacaktır.  Bakanlık olarak, günümüzün bilgi ve teknoloji dünyasında hızlı ilerleme ve gelişmeleri yakından takip ediyor, çeşitli eğitim ortamlarını, farklı öğrenme metotlarını tartışıyoruz ve sistemlerimizi güncelliyoruz. Çünkü sizlerin hayata atıldığınızda daha fazla iş imkânına sahip olmanızı istiyor ve yeni tanımlanan meslek gruplarına göre eğitiminize katkı sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere henüz yolun başında olduklarını hatırlatan Sayan, “Önünüzde upuzun yıllar var. Bizim yaşlarımıza erişene kadar daha çok yaşayacağınız tecrübe var. Belki sabretmeyi küçük bir kaplumbağanın yavaş da olsa hedefine ulaşmak için attığı adımlarda göreceksiniz. Arkadaşlığı, dostluğu, kardeşliği uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınızın size sarılışından öğreneceksiniz. Açlığı, sizin yaşlarınızda sokakta çalışmak zorunda olan bir çocuğun ekmek yiyişinden öğreneceksiniz. Vatan sevgisini, kahramanlığı, askerimizden, polisimizden öğreneceksiniz. Coşkuyu, arkadaşlarınızla birlikte gittiğiniz bir etkinlikte öğreneceksiniz. Hasreti, eğitim almak için evlerinizden uzak yerlere gittiğinizde öğreneceksiniz. Hayal kurmayı uçsuz bucaksız gökyüzünden öğreneceksiniz. Tabiatı, çıplak ayağınızı toprağa basarak öğreneceksiniz. Ama tüm bunları sanal ortamda öğrenemezsiniz. Ancak ve ancak hayata katılarak öğrenebilirsiniz” tavsiyelerinde bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan, Etkinlikte geleceğin meslekleri hakkında da öğrencilere bilgiler verdi.