Bakan Yardımcısı Sayan: Türkiye’nin Verisi Türkiye’de Kalmalı
17 Mayıs 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Google iftar programında öğrencilerle buluştu.

Bilgi Teknolojileri ev sahipliğinde Google sponsorluğunda düzenlenen iftar programında konuşan UAB Bakan Yardımcısı Sayan, gençlerin teknolojinin içine doğmalarından kaynaklı çok farklı imkânlara sahip olduğuna değindi.

Geçmişte çocukların ailelerine sorup öğrendikleri bilgilerin, bugün arama motorlarından edinildiğine değinen Sayan, “Arama motorları sadece internetin sınırsız dünyasında var olan bilgileri size filtrelemeden sunar. Bu bilgi aktarımları esnasında genellikle yanlış, yalan ya da güncelliğini yitirmiş bilgiler olabilir. O yüzden internet mecralarında aldığımız bilgileri iyi okumalı ve imkânımız varsa mutlaka teyit etmeliyiz” uyarısında bulundu.

BTK tarafından 2011 yılında hayata geçirilen Güvenli İnternet Hizmeti’nin gençleri internetin zararlı etkilerinden koruduğunun altını çizen Sayan, “Yalnızca kişisel bilgiler değil, ülkeler için hayati öneme haiz bilgiler de yine internetin veri depolarında bulunabiliyor. Dünya bugün öyle bir noktaya geldi ki teknolojik anlamdaki ya da başka bir ifadeyle siber güvenliğin sağlanması, çoğu alanda askeri güvenliğin bile önüne geçti. Yurt dışı kaynaklı uygulamalardaki güvenlik zafiyeti riski çok büyük; bu inkâr edilemez bir gerçek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasını önemle vurgulayan Sayan, “Bunun için yerli uygulama ve yazılımlarla yola devam etmemiz gerekiyor. Sizlerin de bizlere destek vererek bu yazılımları bir adım öteye götürmemize yardımcı olmanız gerekiyor. Mesajlaşma yazılımı dersek, BİP, LAF ya da DEDİ, arama motoru dersek, hiçbir arama motoru tabanını kullanmayan tamamı Türk mühendislerimiz tarafından yazılmış ve algoritması tamamen Türkçeye uygun olan YAANİ. Devamı çok daha hızlı ve güçlü gelecek. Tabi sizlerin emeği ve inancıyla. Biz de Bakanlık olarak sizin bu başarı serüveninizi gerekli desteği ve eğitimi vererek perçinleyeceğiz” dedi.

Sayan konuşmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hâkim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Ülkemizin teknoloji alanında dünyaya yön veren bir konumda olması için kaybedecek bir günümüz dahi yok” sözleriyle noktaladı.