Eğitim İçin İşbirliği
13 Mart 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan eğitim alanında düzenlenen imza törenlerine katıldı.

Bakan Sayan’ın ilk adresi uydu üzerinden internet hizmeti sunulmasını sağlayacak “Okullara Uydu Üzerinden İnternet ve Teknik Destek Hizmeti Sözleşmesi” nin imza töreni oldu. Ülkelerin gelişmesinde eğitimin önemli olduğuna dikkat çeken Sayan, “Bir ülkenin bağımsız bir ekonomiye sahip olması çok önemlidir. Bu ekonomiyi koruyabilmesi için güçlü bir orduya sahip olması daha da önemlidir. Bu güçlü ordunun kendini geliştirebilmesi ve yenilmezliğini artırabilmesi için ileri bir teknolojiye sahip olması çok daha önemlidir. Ama hepsinden daha önemli olan bir şey vardır ki o da; zeki, ahlaklı ve erdemli bireyler yetiştirilmesidir. Bunu yapabilmenin tek yolu ise eğitim sistemimizin sağlam temeller üzerine kurulmasıdır” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Eğitim Özü İnsandır

Son 16 yılda eğitim alanında büyük atılımlar yapıldığını kaydeden Sayan, “Özellikle eğitimin teknoloji ile entegre olması noktasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın altını çizdiği ve eğitimin özünde bir insan meselesi olduğu temelinden yola çıkarak belirlediği 2023 eğitim vizyonu sayesinde, bugün eğitimde bambaşka fırsatların, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sunulduğunu ifade etmek isterim. Yine Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi “Aslolan medeniyet perspektifimizi korumaktır. Bunu yaparken ne evrenseli yakalayacağız diye kendimizi inkâr edeceğiz ne de mevcudu koruma saikiyle dünyadan kopacağız.” Bu minvalde bizim en büyük yardımcımız dünyadaki tüm bilgileri bize kolayca ulaştıracak bilgi teknolojileridir” şeklinde konuştu.

Sayan, bu sözleşme ile aktif bulunan 2600 okula ek olarak 2500 okul için uydu üzerinden internet hizmeti sağlanacağını da ifade etti.

Bakan Yardımcısı Sayan: Eğitimin Gücü Dünyaya Yön Vermenin En Kolay Yoludur

Sayan daha sonra “Türkiye’nin Operatörlerinden Eğitim İçeriklerine Erişim Desteği İşbirliği Protokolü İmza Töreni” ne katıldı. Sayan burada da eğitimin önemini anlatan bir konuşma yaptı. “Bilgi ve iletişim alt yapılarındaki gelişmelerden en fazla faydalanan alanlardan birisinin eğitim olduğunu vurgulayan Sayan, “Büyük ekonomik ve siyasi başarılara ulaşan ülkelere baktığımızda; açık ve net olarak gördüğümüz bir şey var ki; bu da güçlü bir eğitim sistemine sahip olmalarıdır. Eğitimin getirdiği ekonomik güç, bu sayede oluşturduğunuz insan kaynağı, bizi dünyaya etki etmeye, yön vermeye götüren en kolay yollardır. Her fırsatta 2023 hedeflerinin en önemli kısmının eğitimde ilerlemek olduğunu dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi; küresel seviyede iddia ve donanım sahibi olmayan bir eğitim sisteminin, millilik vasfını uzun süre taşıyabilmesi de mümkün değildir. Biz, öncü ve güçlü olacağız ki; gençlerimizi milli manevi değerlerimizle, kültür ve tarihimizin ruhunu kuşanmış olarak geleceğe taşıyabilelim” ifadelerini kullandı.

Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin kullanan ülkelerin uluslararası alanda rekabet avantajı elde ettiğinin altını çizen Sayan, “Biz Bakanlık olarak; Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023, 2053 ve 2071 Hedefleri ile çizdiği vizyon çerçevesinde, bilgiyi yaşamın her alanında merkeze alan bir toplumsal yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânların eğitimde kullanılması, hedefimize ulaşmanın rehberi niteliğindedir. Bu çerçevede geleceğimizin mimarları çocuk ve gençlerimizi küçük yaşlardan itibaren donanımlı ve bilinçli birer birey olarak yetiştirmek durumundayız. Bunun için çocuklarımıza ve gençlerimize disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmalı, bilgiyi etkin ve verimli kullanmalarını sağlamalıyız” çağrısında bulundu.

Bakanlık olarak, genç ve çocukların kendi öz kültürünü, milli ve manevi değerlerini kaybetmeden, en iyi şekilde teknolojik bilgi, birikim ve donanıma sahip olması adına çalıştıklarını belirten Sayan, “Dünya ülkeleri teknoloji yarışında öne geçebilmek için Endüstri 4.0, toplum 5.0 gibi teknolojileri konuşurken biz de bu yarışa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedeflerine ulaşmak için çizdiği yol haritası olan “Milli Teknoloji Hamlesi” ile katıldık. Şunu unutmayın ki insanlık ancak çözebileceği sorunları önüne koyma eğilimindedir. İşte biz bu eğilimi aşarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere çizmiş olduğu 2023 hedefleri doğrultusunda, gelişmeleri takip eden değil, onlara yön veren ülkeler arasına gireceğiz ve böylece bu yarışta lider ülke konumuna yükseleceğiz. Bunu başarabilmek için de önce inanmak lazım. Düşüncelerimizin hayatımıza ne kadar yön verdiğini asla unutmayın. İnsan, ancak düşüncelerini ve hedeflerini yükseltirse yükselebilir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Program imza töreninin ardından sona erdi.