Bakan Sayan A Para’ya Konuştu
30 Nisan 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan canlı yayında A Para’nın sorularını cevapladı.

Ulatırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan katıldığı, İTÜ Vodafone Future Laboratuvarı Açılış Töreni’nin ardından A Para canlı yayınında laboratuvarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

4.5G ile yerli ve milli ürün kullanımında bazı zorunluluklar getirdiklerini hatırlatan Sayan, “Operatörlerin yüzde 30-40-45 oranında yerli ve milli ürün kullanım zorunluluğu var. Bu zorunluluk sonrasında bu laboratuvar ve benzerleri ortaya çıkmış oldu. Burada İTÜ’de Master ve doktora öğrencilerine Vodafone’dan burs veriliyor ve öğrenciler projelerini tanımlıyor ve projelerin çıktıları burada sergileniyor. Sadece bu çıktılar değil Voddafone’un dünya genelinde yapmış olduğu projelere Türk-yerli yazılımlarla yapılan projeler Vodafone’un portföyüne giriyor ve bütün dünyada bu projeler adeta yazılım ihracı olarak karşılanıyor. Bu ve benzer projeler artarak devam edecek. Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu Milli Teknoloji Hamlesi için bunların iyi birer adım olduğunu düşünüyoruz” dedi

Bakan Yardımcısı Sayan: Herkesin Kullanımına Açık Bir Laboratuvar Olacak

4.5G yetkilendirmesi verilmeden önce Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un kullandığı yerli malı donanım ve yazılım oranının yüzde 1’lerin altında olduğunu aktaran Sayan, artık çift haneli rakamlara ulaşıldığını ifade etti. Sayan, “Bu konuda biz operatörlerimizi zorluyoruz. Zorladıkça onlar da gerçekten bu anlamda çalışmaya devam ediyorlar. Burada İTÜ; İTÜ akademisyenleri, öğrencilerinin yanı sıra dışardan her türlü akademisyenin de kullanımına açık bir laboratuvar oluşturuyor. Burada donanım dâhil olmak üzere bütün ürünlerin yerlisini geliştirme noktasında çalışıyorlar. Böylelikle kendi uymak zorunda oldukları yüzde 45 regülasyon oranını yakalamaya çalışıyorlar. Milli Teknoloji Hamlesine de bu anlamda, bu yerli malı ürünlerin gelişmesini sağlayarak katkıda bulunuyorlar” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.