Türk Heyet Azerbaycan’daki Fuara Katıldı
05 Aralık 2018

24. Uluslararası Telekomünikasyon, İnovasyon ve Yüksek Teknolojiler Fuarı Azerbaycan Bakü’de gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, beraberindeki heyet ile bir dizi ziyarette bulunmak üzere Azerbaycan’daydı. Bakan Turhan’a, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve bazı üst düzey bürokratlar eşlik etti.

Bakan Turhan, Bakan Yardımcısı Sayan ve beraberindeki heyetin ilk durağı Azerbaycan Devlet Başkanı Ilham Aliyev oldu. Ziyaretin ardından Aliyev ile fuar alanını ziyaret eden Türk heyeti, stantları gezerek bilgi aldı.

Bakan Yardımcısı Sayan burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi var. İleri teknoloji ihracatı ile bunu aşacağımıza olan inancımız tam” dedi.

Ziyaret kapsamında Azerbaycan Haberleşme Bakanı Ramin Guluzade, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Rusya Haberleşme Bakanı Konstantin Noskov ve İran Haberleşme Bakanı Mohammad Javad Azari Jahromi arasında Dörtlü Bakanlar Toplantısı yapıldı.

Bakü temasları kapsamında, Bakan Turhan başkanlığında Hazar İnovasyon Konferansı’na da katılan Sayan, “Sürdürülebilir Kalkınma için Dijital Bağlantı" temasıyla düzenlenen etkinliğin, bilgi teknolojileri sektörü için önemli işbirliklerine kapı açacağını vurguladı.

Türk heyetinin bir sonraki durağı Afganistan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Shahzad Aryobee başkanlığındaki heyetler arası görüşme oldu. Bakan Yardımcısı Sayan, Bakan Turhan başkanlığında gerçekleşen görüşme sonrası, “Türkiye'nin bilgi ve teknoloji alanındaki tecrübelerinden faydalanmak isteyen Afganistan'la yapılacak iş birliği çalışmalarını istişare ettik” açıklamasında bulundu.

Bakanlık olarak Azerbaycan ziyareti kapsamında katıldıkları programları değerlendiren Turhan Türkiye'nin teknolojinin sadece kullananı veya yararlanıcısı değil teknolojiye yön veren ve ürettiği teknolojiyi tüm dünyaya ihraç etme yolunda önemli adımlar atan bir ülke olduğunu belirtti. Bakan Turhan sözlerini" Tecrübelerimizi diğer ülkelerle paylaşmaya ve işletmeci ve yatırımcı kuruluşlarımızın diğer ülkelerdeki muhataplarıyla birlikte iş birliği imkânlarını desteklemeye hazırız" şeklinde noktaladı.