Verinin Önemi ve Güvenliği BTK’da Konuşuldu
24 Mayıs 2022

BT Haber tarafından “Veri Yönetimi ve Güvenlik Teknolojileri” etkinliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Veri, veri güvenliği gibi konuların öneminin konuşulduğu programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan verinin nasıl büyüdüğünden bahsetti. Gezegendeki 8 milyarı aşan nüfusun aldığı her nefesin veri yığınına eklendiğini söyleyen Sayan, “Akıllı saatler ile nüfusun uyuma dinamiklerini, stres seviyelerini, yürüme alışkanlıklarını ve buna bağlı olarak kalp krizi riskini bile hesaplamak artık mümkün. Yemek siparişleri verileri ile sağlıklı beslenen veya sağlık sorunları yaşayan bireyleri tespit etmek kolaylaştı” dedi.

Kişilerin her türlü eylemlerinin veriler sayesinde kayıt altına alındığını dile getiren Sayan, “Bugün büyük veri sayesinde kitlelerin istekleri, davranışları, sağlık durumları, harcama alışkanlıkları, ulaşım şekilleri gibi birçok veri, doğru ve kolay bir şekilde analiz edilebilir ve hatta yönlendirilebilir duruma geldi. Büyük veri analitiği ile zaman ve paradan tasarruf yapılması, iş yapma şekli ve stratejileri etkileyebilecek bilinmeyenlerin bulunması da mümkün. Nihai olarak etkin ve hızlı karar verme süreci, gelecekteki sonuçları modelleme ve tahminleme ile gelişmiş bir piyasa istihbaratı elde edilebiliyor” bilgisi ile verinin önemine vurgu yaptı.

Başkan Karagözoğlu: Verinin Artması Kadar Depolanması da Önemli

Programa video konferansla katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, verinin ne kadar hızlı çoğaldığına dikkat çekti.  Verinin artması kadar depolanmasının da çok önemli olduğuna değinin Karagözoğlu, “Tabii ki verinin sadece depolanması tek başına bir anlam ifade etmiyor. Tasnif edilmesi, işlenmesi, kısacası hazır hale de getirilmesi de gerekiyor. Bu anlamda ülkemizin tüm dünya tarafından cazip ve tercih edilen bir veri merkezi üssü olması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Verilerin ülke sınırları içinde kalmasının öneminin altını çizen Karagözoğlu, bu konuda büyük bir hassasiyete sahip olduklarını iletti. Karagözoğlu, “Veri merkezleri konusunda sunacağımız her avantaj, teşvik ve destek bu alanda hizmet veren çokuluslu şirketlerin ülkemizde yatırım yapmalarına katkı sağlarken, ülkemizin genç ve dinamik işgücü kaynağının da bu alana yönlenmesine imkân sunacaktır. Aynı zamanda veri merkezlerine yönelik hizmet/tedarik konusunda da yerli firmalarımız için olanaklar sağlayacaktır. Ülkemizde yeni veri merkezleri yapıldıkça, kalifiye işgücümüz ile birlikte küresel alanda ülkemizin güçlü konumunun daha da ileri bir noktaya geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Verilerin güvenliğinin sağlanması adına USOM ‘un 7/24 çalıştığını ifade eden Karagözoğlu, bunu yaparken tamamen yerli ve milli yazılımlar kullandıklarını vurguladı.