Yerli ve Milli 5G Altyapısı üzerinden İlk Sesli Görüşme Yapıldı
23 Haziran 2021

5G yerli ürünlerin tanıtımının yapıldığı, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7. Yürütme Kurulu ve Birinci Fazının Kapanış Toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapıldı.

5G Altyapısı ile ilk sesli görüşmenin yapıldığı programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin milli ekonomik bağımsızlık yolunda son 19 yılda çok önemli atılımlar yaptığını söyledi.

Vatandaşların hayat standardını yükseltecek önemli projelere imza attıklarına dikkat çeken Karaismailoğlu, "Bu projelerimiz arasında 5G, hayatımıza kazandıracağı müthiş hız nedeniyle ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu, 2020 yılı sonu itibarıyla dünyada 7 milyardan fazla mobil telefon aboneliği bulunduğuna işaret ederek, mobil internet aboneliğinin ise dünya nüfusunun yüzde 75’ini aştığını bildirdi. Karaismailoğlu, 2025 yılına kadar, küresel bağlantıların yüzde 20’sini 5G teknolojilerinin oluşturacağını öngördüklerini belirtti.

Tüm dünyada mobil şebeke işletmecilerinin gelecek beş yıl içinde şebekelerine 1,1 trilyon dolardan fazla yatırım yapması ve bu yatırımın yaklaşık yüzde 80’inin 5G teknolojisine olmasının beklendiğini kaydeden Karaismailoğlu, "2025 yılı itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağı ve bu bağlantıların sadece yüzde 10’unun insanlardan oluşacağı tahmin ediliyor. Yakın gelecekte, her bir kilometrekarede dolaşacak verinin yaklaşık 4 yılda bir 16 kat artacağı tahmin ediliyor. Bu talebi karşılamak üzere, önceki nesile göre 25 kat fazla frekansa ve 2000 kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyacağız" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Çok Kısıtlı İmkânlara Rağmen Başardık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da 5G’ye çok kısıtlı imkânlara rağmen yerli ve milli üretimle geçildiğini vurguladı. Sayan, “Burada gösterimi yapılan ürünlerde sizlerin de değerli katkıları bulunuyor. Özellikle yabancı tedarikçilerin şebeke ürünleri ile yerli ve milli olarak üretilen ürünlerimizin birlikte çalışabilirliği noktasında, BTK’nın düzenlemelerinden de güç alarak sağladığınız destek bizler için çok kıymetli. Bu katkıların bundan sonraki çalışmalarda da artarak devam edeceğini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise bu teknolojilerin bu denli hayatımızı etkisi altına almasının ve özellikle 5G ile birlikte bu etkinin katlanarak artacak olmasının ülke olarak üretici ülkeler arasında yer almamız gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Bakan Karaismailoğlu, 5G cep telefonuyla, yerli ve milli olarak geliştirilen 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi gerçekleştirdi.