Bakan Yardımcısı Sayan 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’na Katıldı
21 Aralık 2023

Türkiye Bilişim Derneği tarafından 40’ıncısı düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

“Doğal Afetlere Dayanıklı Bilişim Ekosistemi” ana temasıyla düzenlenen 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’na Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.

 

Gerçekleşen Kurultayda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, afet ile ilgili süreçlerin yönetiminde; enerji, haberleşme, ulaşım, sağlık gibi sektörlerin iş birliğinin ve karşılıklı desteğinin kritik bir rol oynadığını belirtti.

 

Sayan, “Birbirine bağlı sektörlerde afet anında biri sağlıklı işlemediğinde, diğeri de olumsuz etkileniyor. Afet yönetim sürecinde taraflar arasında etkin iletişim ve koordinasyon, anlık veri paylaşımı, mücadelenin başarısında anahtar rol oynuyor. Bilişim teknolojileri de olası afetlerin öngörülmesi ve hazırlıklı olunmasına imkan tanıyor. Her ne kadar son dönemlerde dünya genelinde sıklıkla gerçekleşmekte olan afetler karşısında bilgi teknolojileri kullanımının gerekliliğine yönelik farkındalık artmış olsa da, istatistiksel olarak bilgi teknolojilerine ve yapay zekâ uygulamalarına beklenen düzeyde başvurulmadığı görülüyor. Dünya genelinde bu ortalama %7 seviyesinde iken, afet temelli uygulamaların web sitesi üzerinden kullanımı ortalama %20 ve akıllı telefonlar üzerinden kullanımı ortalama %7 olarak kaydediliyor.” açıklamalarında bulundu.

 

Doğal afetlere dayanaklı bilişim ekosisteminin temel unsurlarından birinin de güçlü ve alternatif altyapıların varlığı olduğunu vurgulayan Sayan, “Afetler karşısında bilişim ekosisteminden yararlanmayı en üst seviyelere çıkarmada altyapı yatırımları büyük önem arz ediyor. Haberleşme altyapılarımızın daha da geliştirilmesi noktasında paydaşlarımızla birlikte önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sabit ve mobil altyapılara yönelik yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Ülkemizdeki fiber altyapı uzunluğu şu an itibariyle 536 bin kilometreyi aşmış durumdadır.” dedi.

 

Sayan, “Mobil haberleşme alanında ise Bakanlığımız ve BTK ile birlikte 5G teknolojileri için hazırlıklarımız devam ederken, elektronik haberleşme altyapılarının yerlileştirilmesi en önemli hedeflerimizden birini oluşturuyor. 4,5G teknolojisinden 5G'ye geçişte mümkün olduğunca yerli ve milli ürünleri, güvenilir altyapılarımızı kullanarak yüksek oranda benimsemeyi ve elde edilen deneyimleri sonraki nesil ile paylaşmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde her alanda yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli imkanlarla üretebilmenin temel hedefleri olduğunun altını çizen Sayan, “Uydu haberleşmesi alanında ise, Türksat 5A ve 5B uyduları ile ülkemizin uydu haberleşme yeteneğini önemli ölçüde arttı. İlk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı da haziran ayı içerisinde inşallah yörüngesine fırlatacağız. Bu uydu ile birlikte, bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendirmiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

 

Topraklarının büyük bir kısmı deprem riski altında olan Türkiye’nin afet öncesi, afet anı ve afet sonrası bütün aşamalarını kapsayacak sürecin, tüm açılardan izlenmesinin ve yönetilmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Sayan, “Bu süreçte, ilgili tüm tarafların eşgüdüm içinde hareket etmesi, iş birliği ve koordinasyonu ile bilgi ve tecrübe paylaşımı oldukça kıymetli. Dirençli bir bilişim ekosistemi oluşturmanın kolektif çaba gerektirdiğini kabul etmeliyiz. Paydaşlar arasında iş birliği, yenilikçi çözümler ve afete hazırlık konusunda proaktif bir yaklaşım, dayanıklılık yolculuğumuzun temel bileşenleridir.” şeklinde konuştu.

 

Gençlerin bilişim alanındaki potansiyeline de değinen Sayan, “Her fırsatta gençlere olan inancımı ve onların enerjileri ile daha da güçlenerek ilerleyeceğimizi hep vurguluyorum. Dijital dünyamızın gelecekteki mimarları olan gençlerimizin bilişimde dayanıklılık konusunda da süregelen tartışmalara yenilikçi bakış açılarıyla önemli katkılar sağlayacaklarına inanıyorum. Bu bağlamda, 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda, gençlere ayrı bir yer verilmiş olmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Gerçekleşen konuşmaların ardından TBD / TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü ve İnovasyon Ekosistemine Katkı Ödülü takdim edildi.