Bakan Yardımcısı Sayan 9. Kamu Bilişim Zirvesi'ne Katıldı
31 Ekim 2023

9. Kamu Bilişim Zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle “Türkiye Yüzyılında Bilişim” teması ile düzenlenen zirveye, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.

Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayarak konuşmasına başladı. Sayan, “İnanıyorum ki ülkemiz Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde her alanda öncü ülke olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek ve çok daha sağlam bir geleceği kucaklayacaktır.” şeklinde konuştu.

Dünyanın son zamanlarda zor bir dönemden geçtiğini belirten Sayan, “İnsanlığın gözü önünde cereyan eden ve dünyanın kendisini medeni olarak tanımlayan büyük ekonomilerinin sessizce izlediği, bazılarının adeta yangını körüklediği İsrail’in Filistin’deki katliamını şiddetle kınıyor, Filistinli kardeşlerimizden ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.” dedi.

Son yıllarda yaşanan dijital dönüşümlerle birlikte hayatın her alanında büyük değişimlerin yaşandığını söyleyen Sayan, “Dijital değişimi gerektiren temel unsurlar iki ana konu başlığı altında değerlendiriliyor.  Bunlar internete erişim ve mobil uygulamalara olan talepteki artıştır. Dijitalleşmenin gerçekleşmesi aşamasında kamunun buna uyum sağlamanın yanı sıra düzenleyici ve yönlendirici bir rolü bulunduğuna da inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin “akıllı devlet” olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Sayan, “Türkiye’nin bugün sahip olduğu teknoloji ve bu bağlamda sunmuş olduğu e-Devlet hizmetleri, uluslararası platformlarda da örnek gösteriliyor.  Avrupa Komisyonu 2022 E-Devlet Kıyaslama Raporunda Türkiye önceki yıla göre 13 basamak birden yükselmiş ve %72'lik e-devlet olgunluk kapasitesiyle 16. sırada yer almıştır.” şeklinde konuştu.


Teknolojiyi üretmenin ülkelerin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Sayan, “Biz her zaman öz kaynaklarımıza inandık, güvendik. Ülkemizin daha da güçlü ilerleyişinde, teknolojiyi kullanan değil, üreten ülke olmamız gerektiğini söyledik. Bizim için temel hareket noktası, Sayın Cumhurbaşkanımızın Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkânlarla üretebilmek ve Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde ülkemizin dünyanın en güçlü devletleri arasında olma yolculuğuna güç katmaktır.” açıklamasında bulundu.


Sayan, “Bakanlık olarak bizler de vatandaşlarımızın en ileri teknolojik hizmetlerden faydalanması adına çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisinde devam ediyoruz. Gündemimizde 5G var. Bir taraftan standartlar anlamında en gelişmiş standartlarda hizmet sunulması için dünyadaki gelişmeleri takip ederken, bir taraftan da yerli üreticilerimizle birlikte 5G’ye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. 5G’ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ve milli ürünlerimiz, güvenilir altyapılarımız ile geçişi sağlamak ve kazanacağımız deneyimleri sonraki nesil haberleşme teknolojilerine aktarmak öncelikli amacımızı oluşturuyor.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.