Bakan Yardımcısı Sayan "Yeni Nesil Düzenleme Yaklaşımları: Türkiye Perspektifi Paneli"ne Katıldı
26 Ekim 2023

14.Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı kapsamında “Yeni Nesil Düzenleme Yaklaşımları: Türkiye Perspektifi” Paneli gerçekleştirildi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Turkcell CEO’su Dr. Ali Taha Koç, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye Dış İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel konuşmacı olarak yer aldı.

 

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün değişime oldukça meyilli dinamik yapısının, düzenlemelerin sürekli olarak gözden geçirilmesini ve gelişen şartlara uyarlanmasını zorunlu hale getirdiğini, zira bu sektörün tüm sektörleri etkileyen, yeni iş modellerini ortaya çıkaran kimi zaman da adeta ülkelerin kaderini tayin edebilecek kadar stratejik öneme sahip olan bir sektör olduğunu ifade etti.

 

Küresel ölçekte yaşanan dijital dönüşümle beraber, bilgiye erişimin ve bilgi aktarımının çok kolay ve hızlı olarak gerçekleştiği bir çağda yaşadığımızı ve bunun sonucu olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinin gün geçtikçe artan devasa boyutlardaki verileri işlediği, depoladığı ve kullandığından bahseden Sayan, tam da bu nedenle büyük verinin etkin şekilde kullanımının karar verici mekanizmalar için oldukça önemli hale geldiğini belirtti. Bu noktada özellikle bilgi teknolojilerini iyi kullanan ülkelerin bir adım daha önde olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı bu teknolojileri etkin bir şekilde geliştirme ve kullanma imkanı olan ülkelerin, kriz anlarında da önemli avantajlar sağladığını ifade etti. 

 

Yeni hizmetlerin yeni yaklaşımları da beraberinde getirdiğini ve klasik düzenleme yaklaşımlarının yeterli olmadığını belirten Sayan, bireyi odağa alırken sektörü büyüten, yeni dinamikleri adresleyebilen, gelişimine imkan tanıyan düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. 

 

Panelde konuşmacılar tarafından, Türkiye’nin dijital dönüşümünde iletişim operatörlerinin katkıları, geleceğe dönük hedef ve stratejileri, TÜRKSAT’ın uydu haberleşmesinde geldiği nokta ve uluslararası hizmetlere yönelik hedefleri, 5G ve ötesi teknolojilerde yerli ve milli ekosistemin önemi, yakın yörünge uyduları üzerinden genişbant internet hizmetlerinin sunumuna yönelik çalışmalar değerlendirildi.