Bakan Yardımcısı Sayan: Yerli ve Milli Ürünlerimizle Siber Alanda Elimiz Çok Güçlü
23 Kasım 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan BThaber ev sahipliğinde düzenlenen Bilişim Zirvesi’23 etkinliğine katıldı.

"23- enigma" ana teması ile düzenlenen zirvede; yapay zekâ, robotik teknolojiler, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi dijital dönüşüme ilişkin trendler, zorluklar ve fırsatlar ele alındı.

Zirvede konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, siber güvenlik konusunun şu anda ve gelecekte en önemli 10 riskten 1'i konumunda yer aldığını söyledi. Sayan, ”Son dönemde yaşanan savaşlar, yazılım sektöründe dışa bağımlı olmamanın ülkeler için önemini bir defa daha gözler önüne sermiştir.  Türkiye de yerli ve millî yazılımlarıyla siber alanda elini güçlendiriyor. Bu konuda Bakanlığımızın ilişkili kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde bulunan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalışıyor.” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda dijital dönüşüm yolunda önemli adımlar attığını belirten Sayan, “Ülkemizde yerli ve milli çözümler anlamında uydu teknolojilerinden, elektrikli araçlara, akıllı şehirlerden yapay zekaya dayalı akıllı sağlık sistemlerine pek çok önemli gelişme yaşanmaktadır. Bu alandaki çalışmalar, devlet kurumları, özel sektör ve üniversitelerin iş birliğiyle yürütülmektedir. Bizim için temel hareket noktası, Sayın Cumhurbaşkanımızın Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkânlarla üretebilmek ve Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde ülkemizin dünyanın en güçlü devletleri arasında olma yolculuğuna güç katmaktır.” şeklinde konuştu.

Yerli üreticilerle birlikte 5G’ye yönelik çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Sayan, “5G’ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ve milli ürünlerimiz, güvenilir altyapılarımız ile doğru zamanda geçişi sağlamak ve kazanacağımız deneyimleri sonraki nesil haberleşme teknolojilerine aktarmak öncelikli amacımızı oluşturuyor. Bu kapsamda, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir’in bulunduğu 25 farklı lokasyonda 5G şebekesi, verilen izinler çerçevesinde denenmektedir. İstanbul havalimanında ise üç operatörümüz tarafından 5G hizmeti sunulmaya başlanmıştır.” dedi.

Sayan, “Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız uhdesindeki Ar-Ge fonunun elektronik haberleşme sektörüne yönelik üretim yapan/yapacak üreticilerin kullanımına açılmasına yönelik “5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı” adı altında çıkılan 5G çağrısına Bakanlığımızca 200 Milyon TL’lik destek verilmesi planmış ve bunun lansmanı hafta başında yapılmıştır.” ifadelerini kulandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Dijital Türkiye Olma Konusunda Kararlıyız

Türkiye’nin teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten bir ülke olması için de çalıştıklarını vurgulayan Bakan Yardımcısı Sayan, “Teknoloji alanındaki başarılarımızdan birisi de TÜRKSAT’ın önemli uydu projeleri. Sayın Bakanımız Uraloğlu’nun da geçtiğimiz günlerde açıkladığı gibi, TÜRKSAT 6A uydusunu Haziran 2024’te uzaya fırlatacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Öte yandan, Türkiye'nin otomotiv sektöründe önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen yerli ve milli elektrikli aracımız TOGG’un Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırması ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Sayan, “Ülkemizi "Dijital Türkiye" hedefine ulaştırma ve ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirme yolculuğumuzda kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği üzere “Türkiye Yüzyılı, Dijitalin Yüzyılı olacaktır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.