Bakan Yardımcısı Sayan: Yüksek Hızlı ve Güvenli İnternet Erişimi Öncelikli Hedefimiz
21 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Shiftdelete.Net’in düzenlediği iftar programında teknoloji sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.

Düzenlenen iftar programında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, dünyada olduğu gibi ülkemizde de internete ve sosyal medya platformlarına olan ilginin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Sayan, “Ülkemizde internet kullanan bireylerin oranı %87’nin üzerinde olduğu görülürken internet kullanıcılarının %95’inden fazlasının bir sosyal medya hesabı bulunuyor.  Sosyal medya platformları bireylerin internet üzerinde geçirdikleri zamanın önemli bir kısmını oluşturuyor. Ülkemizde bir sosyal medya kullanıcısı günlük ortalama 2,5 saatten fazla sosyal medya platformlarını kullanıyor. Bu platformlar hemen her yaşa hitap etmekle birlikte 25-34 yaş aralığındaki bireyler sosyal medya kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturuyor.” dedi.

Sayan, internetin tüm ülkede yüksek hızlı olarak mobil ve sabit altyapılar üzerinden erişilebilir olması için önemli adımlar attıklarını söyledi. Sayan, “Ülkemizde mobil internetin 3G şebekeleri ile başladığı 2009 yılında 6,8 milyon sabit genişbant abonesi vardı bu aboneler içinde fiber abone bulunmuyordu. Bugün ise baktığımızda 4.5G ile çok daha hızlı mobil internet kullanabilen 85 milyonun üzerinde abonemizin yanı sıra 6,5 milyonu fiberden hizmet alan 19,5 milyon sabit genişbant aboneye ulaştık. Yani artık sabit abonelerin üçte birinden fazlası fiber ile hizmet alıyor. Abonelerin fiberden hizmet alması ve mobil şebekelerin daha yüksek hızlarda hizmet verebilmesinin temel şartı omurga ve erişim şebekesinde fiberin artırılması ile gerçekleşiyor. Bu anlamda ülkemiz 550 bin km’ye yaklaşan ve son yıllarda yıllık %10 civarında büyümesini sürdüren fiber ağı ile hız ihtiyacını karşılayabilmektedir.” şeklinde konuştu.

İnternetin pek çok olumlu etkisinin yanında olumsuz bazı riskleri de beraberinde getirdiğine değinen Sayan, Çocukların iletişim araçlarının etkilerine daha açık olmalarından dolayı gelişimlerine zarar verebilecek medya içeriklerine karşı özel bir korumaya gereksinim duydukları da yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Sayan, “Bu kapsamda dijital çağın sunduğu fırsatlardan herkesin güvenli bir ortamda yararlanmasını sağlamak için bizler de çalışmalara devam ediyoruz. Güvenli İnternet Merkezi, çocuk ve ailelerin internet kullanım davranışları ve internet kullanımından kaynaklanan sorunlarla ilgili bilgi alabilecekleri bir bilinçlendirme merkezi ve yardım merkezi olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde hizmet veriyor. BTK Akademi Çevrimiçi Eğitim Portalı’nda İnternet Güvenliği ile ilgili eğitimlerimiz bulunuyor. Ayrıca dijital yerlilere; dijital okur-yazarlık, oyun geliştirme, uygulama geliştirme, pozitif içerik oluşturma ve internetin güvenli kullanımı gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin birçok yönünü aşılamaya çalışıyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.