20. Bilişim Zirvesi’nde “Kuantum Yolculuğu” Konuşuldu
25 Kasım 2020

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, "Kuantum Yolculuğu" teması ile düzenlenen 20. Bilişim Zirvesi'nde konuştu.

Teknolojik dönüşüm ve gelişimin öneminden bahseden Sayan, “Teknolojik egemenlik, diğer ülkelere olan bağımlılığın azaltılması ile mümkün olacaktır. Bu nedenle Bakanlık olarak sektörde yerli ve milli ekosistemin geliştirilmesi öncelikli hedefimiz. Bakanlık olarak bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş, üreten, kendi beyin gücü ile katma değeri artıran bir Türkiye hedefi doğrultusunda daima insanı esas alan anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. On Birinci Kalkınma Planımızda da; yapay zekâ, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, kuantum, siber güvenlik ve sensor teknolojileri gibi alanların geliştirilmesini, öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirledik. Amacımız, yeni dünya düzeninde ülkemizin konumunun daha da güçlenmesi ve vatandaşımızın teknolojinin nimetlerinden en üst düzeyde faydalanması” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Kuantum Teknolojileri Önümüzdeki Yıllara Damga Vuracak

Kullanılacak kuantum teknolojileri ile büyük verinin daha çok önem kazanacağına dikkat çeken Sayan, “Kuantum teknolojileri önümüzdeki yıllara damgasını vuracak gibi görünüyor. Kuantum teknolojileri, haberleşme alanında ayak seslerini duyurmaya başladı. 2016 yılında dünyanın ilk kuantum uydusu ile 1200 kilometre uzaklıktan kuantum bağlantısı kurularak bu alanda bir ilke imza atıldı. Bu hızlı gelişmelere karşın, henüz bu teknolojinin olgunlaşma aşamasına ulaşmadığını da vurgulamak gerekiyor. Kuşkusuz bu teknolojiden beklenen fayda, teknoloji yeterince olgunluğa ulaştığında ortaya çıkacak. Özellikle çok büyük miktarda ve karmaşık verilerin kuantum hesaplaması ile çok kısa sürede işlenebilmesi, geleceğin bu teknolojide olduğuna işaret ediyor. Pek çok ülke ulusal planlarında ve programlarında kuantum konusuna yer vermiş durumda. Biz de 11. Kalkınma Planımızda kuantum teknolojilerinin gelişimine yönelik hedeflerimize yer verdik. Bu teknolojileri geliştirilmesini kritik alanlar olarak belirledik” şeklinde konuştu.

Bu alanda ülkemizde de kamu, özel sektör, üniversiteler ve ilgili tüm paydaşlar ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasının önem arz ettiğine dikkat çeken Sayan, “Kuantum teknolojileri konusunda çalışma yapılacak çok alan var. Öncelikle bunun için hibrit sistemlerin geliştirilmesi, algoritmalar ve protokoller için ülke standartlarının belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, şifreleme cihazlarındaki anahtar paylaşımı ve yönetiminin dirençli hale getirilmesi, anahtar boyutlarının kuantum güvenlik düzeyine gelebilmesi için artırılması konularının ele alınması gerekiyor” dedi.

Kuantum teknolojilerine 5G konusunda da ihtiyaç duyulacağını dile getiren Sayan, “5G ve ötesi teknolojilerde öncü bir konuma gelme amacına yönelik, ülkemizde kamu, üniversite, üreticiler, işletmeciler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde kurduğumuz 5GTR Forum’da yeni teknolojileri tartışıyoruz. 5GTR Forum ile 5G ve Ötesi’ndeki öncelikler ve yol haritalarını içeren Beyaz Kitap ve dikey sektörler raporu hazırladık ve yayımladık. Öncelikli konularımız için bu alanda Ar-Ge projeleri üretiyoruz. 5GTR Forum organizasyon yapısı altında birçok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenledik. Japonya ve Kore gibi ülkelerin 5G Forumları ile işbirliği anlaşmaları yaptık” bilgisini paylaştı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yeni Teknolojiler Geliştirmemiz Gençlerimiz İçin Çok Önemli

Sayan, güçlü bir Türkiye içi Ar-Ge ve Ür-Ge’nin önemine de dikkat çekti. Ülkemizin gelişimi ve refahı için teknolojik bilgi birikimine sahip tarafların bir araya gelerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarmasının zaruri olduğunu vurgulayan Sayan, “Kuantum teknolojileri gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesi için, yarınlarımız için gençlerimize yatırım yapmamız şart. Biz geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve gençlerimizin yeteneklerine çok güveniyoruz. Gerekli eğitimler verildiğinde, fırsat sağlandığında gücümüze güç katacaklarından hiç şüphe duymuyoruz” ifadelerini kullandı.

Dijital Okuryazarlık konusuna da değinen Sayan, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Yaklaşık 1 yıl önce açık kaynak felsefesinin ve yaklaşımının benimsenmesine katkı sağlamak, teknolojinin etkin kullanımına yönelik zengin içerik üretmek, yapılan çalışmaların yayılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak, içerik kalitesini ve niteliğini artırmak ve literatüre katkı sağlamak amacıyla ‘Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi’ başlatmıştık. Ülkemizin dijital okuryazarlık ve dijital üretkenlik farkındalığını artırmaya yönelik olarak hazırlanan bu kitap, açık kaynak erişim ve paylaşıma açık olan tüm bilgiler Güvenli İnternet Merkezi’mize ait acikkaynak.gim.org.tr üzerinden kullanıcılara sunulmuştur. Milli Teknoloji Hamlesi ile sistematik ilerleyen çalışmalarımız meyvelerini verdikçe daha azimli çalışıyoruz.”

Sayan konuşmasına, teknolojinin fırsatlarını değerlendirirken, risklerini de hesap etmenin gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.