Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Ericsson’un ev sahipliğinde düzenlenen “Ericsson Türkiye Telekomünikasyonda İnovasyon Semineri ve KOBİ Eğitimleri 2024 Konferansı”na katıldı.
Telekomünikasyon sektörünün önde gelen temsilcileri ve KOBİ'lerin de yer aldığı etkinlikte, Bakan Yardımcısı Sayan dijitalleşme, 5G teknolojisi ve teknolojik gündeme dair açıklamalarda bulundu.
5G teknolojisinin sunduğu olanakların sanayi, sağlık, ulaşım gibi birçok sektörde devrim niteliğinde yenilikler getirdiğine dikkat çeken Sayan, " Bakanlık olarak 5G’ye de yerli ve milli imkanlarla geçmek için çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. 2025 yılında 5G’ye geçiş planını kamuoyuna açıklamayı ve 2026 yılında da ülkemizde 5G’ye dair ilk sinyallerin verilmesini hedefliyoruz. Geleceği inşa etmenin yolu, başkalarının ürettiği teknolojilere bağımlı olmaktan geçmez. Kendi teknolojimizi üretip dünyaya ihraç ederek Türkiye'yi teknoloji yarışında zirveye taşıyacağız." şeklinde konuştu.
Sayan, 2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında siber güvenlik alanındaki yerli ve milli teknoloji geliştirme çalışmalarına hız verdiklerini de belirtti.
Bakan Yardımcısı Sayan: Yapılan Tüm Çalışmaların Temelinde KOBİ’ler Yer Alıyor
KOBİ’lerin ülkelerin ekonomik kalkınmasında ve gücünün arttırmasında önemli bir rol oynadıklarına değinen Sayan, “KOBİ’ler sadece istihdam sağlayan değil, aynı zamanda yenilikçi ürünler ve hizmetler sunarak ekonomiye değer katan, ülke içindeki dengeleri koruyan ve rekabeti artırarak büyük firmaların tekelleşmesini engelleyen yapılar olarak ön plana çıkıyor.” dedi.
Sayan, “Bu kapsamda, 3G yetkilendirmesinde işletmecilerin yüksek katma değer içeren yatırımlarının bir kısmının KOBİ’lerden karşılamasına ilişkin yükümlülük getirilirken; 4.5G yetkilendirmelerinde işletmeci yatırımlarının bir kısmının ülkemizde üretim yapan KOBİ’lerin ürettikleri ürünlerden karşılanması ve elektronik haberleşme altyapılarına yönelik yapılacak tüm yatırımların %45’e varan oranlarla yerli malı belgeli ürünlerden karşılanmasına yönelik yükümlülükler getirdik. Nitekim, getirilen yükümlülükler ile piyasadaki yerli ürün arzında artış olması amacımıza ulaştığımızın bir göstergesi.” ifadelerini kullandı.
Siber güvenliğin milli bağımsızlık açısından kritik bir öneme sahip olduğunun da altını çizen Sayan, "2024 yılı itibarıyla Türkiye, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan Global Cybersecurity Index’te 12 ülkeyle birlikte 5 ana kategoride toplamda 100 tam puan alarak, 46 ülkenin bulunduğu Tier 1 rol model ülkeler arasında yer aldı. Bu başarı, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerimizin ne kadar ileri seviyede olduğunun bir kanıtıdır." şeklinde konuştu.
Sayan, “KOBİ’lerimiz ve ülkemizin her bir ferdi, bu büyük değişim dalgasında önemli bir konuma sahip. Hep birlikte, yerli ve milli üretim gücümüzle dijital geleceği şekillendirecek, değişimin liderleri arasında yer alacağız. Geleceği inşa etmek, onu beklemekten daha büyük bir sorumluluktur ve biz bu sorumluluğun bilincindeyiz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.