Bakan Yardımcısı Sayan: 5G ve Ötesi Yeni Nesil Mobil Teknolojiler Çok Daha Önemli Hale Geliyor
23 Eylül 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından düzenlenen 6G Konferansı'na katıldı.

Programın açılışında konuşan Sayan, dijitalleşen yaşam alanlarıyla insanların, cihazların ve işletmelerin kesintisiz, bağlantılı etkileşimde bulunduğu dijital ekosistemlerin öneminin ve etkisinin giderek artığını söyledi.

Sayan, "Akıllı cihaz sayılarının dünya genelindeki artışı, kullanıcıların yanı sıra pek çok farklı sektörün hız, kapasite, gecikme süresinde iyileşme, kapsama alanının genişlemesi gibi konulardaki artan talepleri ve mevcut teknolojik altyapılar ile gerçekleştirilemeyen özel ihtiyaçlar, 5G ve ötesi yeni nesil mobil teknolojilerini çok daha önemli hale getiriyor. 

Araştırmalar, 6G gereksinimlerinin karşılanabilmesi için bu alanda çalışan sanayinin, terahertz frekansları ile birlikte bu frekansları destekleyecek yeni anten teknolojilerine, spektrum paylaşımına, yapay zekaya ve makine öğrenmesine yöneleceğini gösteriyor." dedi.

Yaptıkları çalışmalar çerçevesinde 2025'te 5G'ye geçiş planını kamuoyuna açıklamayı ve 2026'da da ülkede 5G'yi kullanmaya başlamayı hedeflediklerini ifade eden Sayan, 4.5G baz istasyonu geliştirme projesi olan ULAK'ın ülkenin yüksek teknoloji ürün geliştirme çalışmaları kapsamında önemli bir adımı temsil ettiğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sayan, halihazırda, 4.5G ULAK baz istasyonlarının 1263'ünün ticari sahada, 1579'unun evrensel hizmet kapsamında olmak üzere yaklaşık 2 bin 842'sinin sahada aktif olarak kullanıldığını, Bakanlık ve BTK öncülüğünde işletmecilere 5G'ye hazırlık yapabilmeleri için deneme izinleri verilirken, 27 noktada 5G şebekelerinin test edildiğini ifade etti.

Sayan, 6G teknolojileri için gece gündüz çalışarak, Türkiye'yi kablosuz haberleşme merkezlerinden birisi haline getirmek istediklerini vurgulayarak, "Üniversitelerimiz, endüstrimiz ve enstitülerimizle beraber 6G teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik iş birliğinin sağlanması ve doğru bir ekosistem oluşturulması için ciddi adımlar atıyoruz." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.