Bakan Yardımcısı Sayan Çeyrek Rapor Verilerine İlişkin Açıklama Yaptı
29 Eylül 2021

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK'nın ikinci çeyreğe ilişkin Pazar Verileri Raporu'nda yer alan sonuçları paylaştı.

Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter hesabından verilere ilişkin bilgiler paylaştı. Sektörün gelişimini gözler önüne seren raporla ilgili birkaç özet bilgiyi paylaşan Sayan açıklamasında, “2. Çeyrek Pazar Verileri Raporunu incelediğimizde, elektronik haberleşme sektörümüzün ilerleme ve genişlemesinin devam ettiğini görüyoruz. Sektörümüz 2021 yılının 2. çeyreğinde 22,1 Milyar TL net satış geliri elde ederek %18 büyüdü”  sözlerine yer verdi.

Mobil yükselişin devam ettiğine değinen Sayan, “2021/2. çeyreğinde toplam mobil trafik miktarı 79,3 milyar dakikaya, sabit trafik ise yaklaşık 1,2 milyar dakikaya ulaştı. Bir önceki döneme göre mobil trafik miktarımız %8,7 oranında artış gösterdi. Trafiğin %94,9'u mobilden gerçekleşti” dedi.

Sayan, “Tüketicilerimizden gelen 65 bin 940 şikâyetin geneli İSS’lerden kaynaklanıyor. Bununla beraber geçen yıl aynı döneme göre şikâyet sayısında %9,27 azalma var. Özellikle İSS’ler tarafından yapılan düzenli yatırımlar, şikâyetlerin en aza indirilmesi açısından çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

“Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'mız meyvelerini veriyor” diyen Sayan, “BTK Pazar Verileri Raporu'na göre 2008 yılında 6 milyon olan genişbant internet abonesi, 2021/2. çeyreğinde 85,7 milyona ulaştı.Toplam internet abonemiz bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %9,3 arttı. Genişbant abonelerinin, bu çeyrekte ortalama aylık veri kullanımı 211GB, mobil abonelerin ise 10,5GB olarak hesaplandı. Cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise aylık ortalama 12 GByte olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Verilerin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Sayan, Toplamda 441 bin 357 ".tr" uzantılı alan adının kaydedildiğini, 6 adet yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının toplam 5 milyon 755 bin 987 elektronik sertifika oluşturduğunu açıkladı.