Bakan Yardımcısı Sayan: Deniz Taşımacılığı Uluslararası Ticaretin Belkemiği
03 Temmuz 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa katıldı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen “Türkiye Denizcilik Zirvesi”ne katılan Sayan, “mavi vatanın” öneminden bahsetti. Deniz taşımacılığının, uluslararası ticaretin ve küresel ekonominin belkemiğini olduğunu söyleyen Sayan, uluslararası ticaret hacminin %80'inden fazlasını deniz yoluyla taşımacılığın oluşturduğunu belirtti.

Ülkemizin bu anlamda her geçen gün yol kat ettiğine değinen Sayan, “Denizcilik dediğimizde aynı zamanda mavi ekonomi olarak da adlandırdığımız büyük bir sektörden bahsetmemiz gerekiyor, bu büyük sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 21 bin mükellef yaklaşık 364 bin kişiye istihdam sağlamaktadır” dedi.

Sayan sektör hakkında şu verileri paylaştı: “Bugün liman tesisi sayımız, 20 yıl önceye göre yaklaşık iki kat artarak 217’ye ulaşmıştır. Bu gelişime bağlı olarak, limanlarımızdaki yük trafiği de pozitif yönde artmıştır. Yine dün deniz ticaret filosunun geliştirilmesi oturumunda detayı olarak masaya yatırıldı, son yirmi yılda; Türk Sahipli Deniz Ticareti Filo büyüklüğünü yaklaşık 3,5 kat artırarak 31,2 milyon detweyt tona yükselerek artık dünya sıralamasında 15’inci sırada yer alıyor.”

Bakan Yardımcısı Sayan: Gemi İmalatında Yerlilik Oranını Artırma Çalışmalarımız Devam Ediyor

Yerli ve millilik vurgusunu yineleyen Sayan, “Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında yerli ve milli üretim, öncelikli politikalar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, gemi inşa imalatındaki yerlilik oranını artırmaya yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla sürdürülmektedir. 2003 yılından önce gemi imalatımızdaki yerlilik oranı, gemi cinslerine bağlı olarak %20-30 seviyelerinde iken, Bakanlığımızın izlediği olumlu politikalara bağlı olarak gemi imalatımızdaki yerlilik oranı %50’yi geçmiştir.  Hedefimiz; yeni inşa edilen gemilerde yerlilik oranını %75 bandına yükseltmektir. 2002 yılında 37 olan tersane sayımız bugün 83’e çıkmış, yıllık üretim kapasitemiz ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,64 milyon dedveyt tona yükselmiştir. Tersanelerimizdeki bakım-onarım miktarı son 10 yılda %95 oranında artarak 2021 yılında 29,8 milyon dwt’e yükselmiştir. Kıyı şeridimizde bulunan tersanelere ilave olarak, 689 tekne imal tesisi, 176 adet çekek yeri ve 23 adet gemi geri dönüşüm tesisleri gemi sanayi sektörünün vazgeçilmez işletmeleridir” bilgisini paylaştı.

Dijitalleşmenin etkilerinin denizcilikte de görüldüğünü dile getiren Sayan, Liman Yönetim Bilgi Sistemi hakkında bilgi verdi. Sayan, “Vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin etkin, verimli ve daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesi amacı ile Vatandaş Portalı oluşturularak vatandaşlarımızın liman başkanlıklarımızdaki bir çok işlemi online şekilde yapabilmeleri sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Mavi vatanın korunması için de her türlü tedbiri aldıklarını kaydeden Sayan, “Bakanlık olarak denizcilerimizin önünü açmak için çabalamaya devam ediyoruz,

Son dönemde hızlandırdığımız girişimlerle Türk gemi insanlarının 37 farklı ülkenin bayrağını taşıyan ticaret gemilerinde çalışabilmesine imkân sağladık ve bu sayede ülkemiz, denizcilikte önemli gemi insanı ihraç eden ülkelerden biri konumuna gelmiştir. Türk bayrağını taşıyan gemilerimizin liman devleti denetimlerindeki başarılı performansını devam ettiriyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Sayan oturumda eşlik edenlere plaket takdim etti.