Bakan Yardımcısı Sayan: Dijital Çağda Var Olabilmenin Şartı Teknolojileri Üretmek ve Geliştirmekten Geçiyor
12 Kasım 2024

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Eğitimi Tanıtım Programı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşen programda yapay zeka teknolojisinin kullanımı ve sunduğu fırsatlar konuşuldu.

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, hızla ilerleyen teknoloji ile birlikte her sektörün dijitalleşmenin ve akıllı teknolojilerin sunduğu imkanları değerlendirmesinin zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Sayan, “Sağlıkta, eğitimde, tarımda ve iletişimde aklınıza gelebilecek bütün sektörlerde yapay zekadan faydalanıyoruz. Teknoloji, insanlığın hayal sınırlarını zorluyor, zorlarken de yepyeni ufuklar açıyor. Teknolojinin, insan aklının yaptığı her işe talip olması, teknolojiyi ve özellikle bilişim teknolojilerini çok stratejik bir yere konumlandırıyor.” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka ve bulut bilişimin birbirinden ayrı düşünülemez iki parça olduğunu ifade eden Sayan, “Yapay zeka teknolojisi geliştikçe bulut teknolojisi de daha ileri seviyelere taşınıyor ve aralarındaki ünsiyet bağı tüm teknolojik gelişmelere yansıyor. Bu da teknolojinin hızla ilerlemesine ve daha akıllı bir geleceğe doğru adım atmamıza katkı sağlıyor.” dedi.

Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde yerli ve milli kaynakların kullanımına önem vermesinin hem bağımsızlık hem de küresel rekabet gücü için büyük önem taşıdığının altını çizen Sayan, “Tam da bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlattığımız "Milli Teknoloji Hamlesi" devreye giriyor. Yerli ve milli üretim bilinciyle sadece yapay zekâ, bulut bilişim gibi teknolojilere değil geleceğin diğer ileri teknolojilerine de yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Dijital çağda var olabilmenin, küresel rekabette güçlü bir konuma sahip olabilmenin temel şartı artık bu teknolojileri sadece tüketmek değil, üretmek ve geliştirmekten geçiyor.” şeklinde konuştu.

Yapay zekanın gelişiminde en az teknolojik başarılar kadar önemli bir diğer konunun da güvenlik olduğunu söyleyen Sayan, “Bu noktada Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’mizin emeği çok büyük. Tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdikleri yerli ve milli olan AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ve KULE gibi yazılımlarla, ele geçirilmiş veya zararlı yazılım bulaşmış sistemleri tespit etmek, analiz etmek ve en kısa sürede müdahale etmek mümkün hale geliyor. Bu uygulamalar sayesinde, saldırılar daha başlangıç aşamasında fark ediliyor ve ivedilikle gerekli önlemler alınıyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.