Bakan Yardımcısı Sayan: Dijital Dönüşümün ve Değişimin Peşinde Adım Adım İlerliyoruz
07 Ağustos 2024

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BThaber'in düzenlediği Bilişim 500 ödül törenine katıldı. "Evren Boşlukları Sevmez" ana temasıyla bu yıl 25'incisi gerçekleştirilen törende, Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketinin kendi alanında değerlendirildiği "Bilişim 500 Araştırması" açıklandı.

Tören açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dünyanın büyük bir dönüşü içerisinde olduğunu ve bilişim sektörünün diğer tüm sektörlerin geleceğine etki ettiğini belirtti.

Yaşanan dijital dönüşümün ve değişimin peşinde adım adım ilerlediklerini belirten Sayan, "Özellikle yazılım ve bilişim sektörünün son 10 yılda ivme kazandığını görüyoruz. Nitekim Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en yüksek yerli ürün ağırlığına sahip sektör yüzde 82 ile yazılım sektörü. Küresel yazılım ve bilişim sektörü büyüklüğü 5 trilyon dolar. Türkiye'de sektör büyüklüğü güncel rakamlara göre, 25 milyar dolar civarı elimdeki son rapora göre, 14 kat büyümenin olduğu başka bir sektör ben bilmiyorum. Bilişim sektörünün büyümesi ekonomideki gelişmeyi de aslında doğrudan etkiliyor. Bugün dünyanın en büyük 10 şirketinin 7'si teknoloji firmalarından oluşuyor. Teknolojiye olan yatkınlık, donanımlı bir eğitimle birleşince bu alanda verilen eğitimler de sektör için önemli bir insan kaynağı potansiyeli oluşturuyor. Diğer taraftan ülkemizdeki yazılım ekosistemindeki büyümeyle birlikte 2025'e kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelinin olduğu görülüyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de yazılım sektörünün büyüyen bir sektör olduğunu vurgulayan Sayan, dünyada iletişim sektörünün büyümesinin yüzde 5 iken Türkiye'de daha yüksek olacağını öngördüklerini aktardı. Sayan, 5G'nin ihalesinin 2025'te yapılacağını, 2026'da da kullanılmaya başlanacağını ifade etti.

Bakan Yardımcısı Sayan: Sosyal Medya Şirketlerinin Bulunduğu Ülkelerin Yasalarına ve Kanunlarına Uymaları Gerekiyor

Yerli ve milli ürünlere daha da önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Sayan, son günlerde çok gündem olan yerli sosyal medya mecralarına dikkati çekti.

Sayan, "Sosyal medya her ne kadar ilk başlarda bilgilenme, haber alma, eğlence ve sosyalleşmek için kullanmak adına ortaya çıkmış gözükse de günümüzde insanlar üzerinde adeta tahakküm kurabilme, insanları yönlendirme, kişisel hak ve özgürlüklerin bir yandan insanları kendini ifade edebildiği bir ortam olurken bir yandan da bu küresel şirketler açısından insanları özellikle belirli bir yönlendirmenin adeta bir aracı haline geldiğini hep birlikte görüyoruz." şeklinde konuştu.

Sosyal medya şirketlerinin bulunduğu ülkelerin yasalarına ve kanunlarına uymaları gerektiğini her zaman savunduklarını dile getiren Sayan, tüm ülkelere aynı standardın sergilenmesini sürekli savunduklarını ifade etti.

Sayan, "Biz özellikle bazı sosyal medya şirketlerinin birçok uyarıya rağmen terör örgütlerinin istediği paylaşımı yapabilmeleri, bu paylaşımların görmezden gelindiği, bu konudaki rahatsızlıklarımızı, mahkeme kararlarının bildirilmesine rağmen devam ettiğini hep birlikte gördük." diye konuştu.

Kuralların herkes için olduğunu ve bu şirketlerin bulundukları ülkelerin kavramlarına, yasalarına ve milletin hassasiyetine uymak zorunda olduğunu belirten Sayan, tüm şirketler bulundukları ülkelerin yasalarına uyduğu sürece kendilerinin de onların önünü açacaklarını ve çalışmaya devam edecekleri sözleriyle konuşmasını noktaladı.