Bakan Yardımcısı Sayan: Geleceğimiz Gençlerimizin Güvenliğinde Saklı
02 Aralık 2024

Bu yıl 2’inci kez düzenlenen Uluslararası Dijital Oyunlar Kongresi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum ev sahipliğinde başladı. 2-5 Aralık tarihleri arasında sürecek kongreye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Abdülkerim Gün ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol’un yanı sıra kamu ve özel sektörden çok sayıda temsilci ve öğrenci katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dijital oyunların yalnızca bir eğlence aracı olmanın ötesinde eğitim, sağlık, psikoloji ve sosyal etkileşim gibi farklı alanlarda da kendine önemli bir yer edinerek bir eğitim ve iş geliştirme platformu olarak öne çıktığını belirtti.

Sayan, “Oyunlaştırma yani gamification uygulamaları, eğitimde daha etkili öğrenme süreçleri ortaya çıkarırken, aynı zamanda öğrencilerin problem çözme, kreatif düşünme ve takım çalışması gibi becerilerine de katkı sağlıyor. Türkiye’deki okullar ve üniversiteler, oyunlaştırma ve dijital oyunları, müfredatlarına entegre etmeye de başladı ve bu sayede öğrenciler için daha etkileşimli bir öğrenme ortamı oluşturuluyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin dijital oyunlar sektöründe ciddi bir oyuncu olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden Sayan, “2023 verilerine göre Türkiye’de 40 milyon aktif oyuncu bulunuyor ve dijital oyun pazarı 1,2 milyar dolar seviyelerinde bir büyüklüğe ulaştı. Oyun geliştiren firmalarımız, dünya çapında ödüller kazanıyor ve küresel pazarda büyük başarılar elde ederek göğsümüzü kabartıyor. Ayrıca Türkiye, Avrupa'da da mobil oyun geliştirmenin merkezi haline geldi. Bu noktada dijital oyun tüketimi konusunda yıllık %36 oranında bir büyüme ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen dijital oyun pazarı olduk.” şeklinde konuştu.

Teknolojik anlamda tam bağımsız olmanın önemini vurgulayan Sayan, “Yerli ve milli üretim dediğimiz kavramın hiçbir sınırı yok. Aklınıza gelebilecek her türlü şeyi, kendi imkânlarımızla üretmeliyiz, elde etmeliyiz.” dedi.

Sayan, “Geleceğimiz, gençlerimizin güvenliğinde saklı. Hükümet olarak, hangi platform olursa olsun kötüye kullanılmasını engellemek için her türlü tedbiri almak zorundayız. Bu, sadece bir görev değil; gelecek nesillere olan bir sorumluluğumuz aynı zamanda. Bizler, kötü niyetli içeriklerin, masum zihinlere ulaşmasına asla müsaade etmeyeceğiz ama gençlerin de bireysel anlamda çok dikkatli olması gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.