Düşük Yörünge Uyduları Üzerinden Hizmet
Sunumuna Yönelik İstişare Toplantısı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev
sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.
Ömer Fatih Sayan, SpaceX yetkilileri, sektör temsilcileri ve uydu hizmetleriyle
ilgili paydaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, uzaya konuşlandırılan sistemlerin ülkelere benzeri olmayan ve coğrafi kısıtlamalardan bağımsız imkanlar sunduğunu ifade etti. Sayan, “Bu imkan ve kabiliyetlerden biri de uydular üzerinden sunulan internet hizmeti. Elektronik haberleşme hizmetleri uzun zamandır temel olarak karasal sabit ve mobil şebekeler üzerinden, alternatif olarak da uydular üzerinden sunulabilen bir hizmet iken, günümüzde özellikle düşük yörünge uyduları üzerinden genişbant internet hizmetinin sunumunun mümkün hale gelmesi ile birlikte haberleşme hizmetinin karadan uzaya taşındığı bir dönemin başlangıcını yaşıyoruz.” dedi.
Türkiye’nin son yıllarda gönderdiği uydularla uzayda varlığını güçlü bir şekilde hissettirdiğini kaydeden Sayan, “Özellikle istihbarat ve haberleşme amaçlı olarak tasarlanan TÜRKSAT 5B’nin de aktif olmasıyla birlikte Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısı sekize çıktı. Uydularımızın kapsama alanları Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’dan Güney, Orta Afrika’ya, Akdeniz, Ege’den Karadeniz’e kadar büyük bir alana yayılmış durumda. Uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biri olarak son fırlatılan uydularımızla birlikte, doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına almış bulunuyoruz” açıklamalarında bulundu.
Uydu konusundaki bir sonraki adımlarının TÜRKSAT 6A olacağının altını çizen Sayan, TÜRKSAT 6A’nın önümüzdeki yıl içerisinde uzaydaki yerini alacağını belirtti. Sayan, “Bu noktada altını çizmek istediğim bir konu var. O da bizim yerli ve milli üretim konusundaki hassasiyetimiz. Özellikle son uydularımız, TÜRKSAT ve ASELSAN mühendislerinin iş birliğiyle tasarlandı, üretildi ve uzay şartlarında test edildi. Bizler ilk defa ticari bir uyduda yüzde yüz yerli bir donanımı kullanmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Düşük Yörünge Uyduları üzerinden geniş bant
internet sunumunun dünya gündeminde tekrar yerini aldığını söyleyen Sayan,
Starlink’in bugün 4 binden fazla aktif uydu ile dünyanın farklı ülkelerinde
hizmet sunmaya başladığını aktardı. Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye’de de
Türksat’ın uydu hizmetlerine yönelik çalışmalarının yanı sıra Plan-S, Hello
Space, Fergani Uzay Teknolojileri gibi başka firmaların da düşük yörünge
uyduları üzerinden çalışmaları bulunduğunu belirtti. Sayan, düşük yörünge
uyduları üzerinden tüm dünyada hizmet sunmayı hedefleyen firmalardan;
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) düzenlemeleri ve ulusal
otoritelerin politika ve düzenlemelerine uygun hareket etmelerinin beklendiğini
vurguladı.
Yerli ve milli üretimlerin yanı sıra uluslararası iş birliklerinde de en iyiyi hedeflediklerini ifade eden Sayan, “Gerektiği yerde görüş alışverişleriyle, iş birlikleriyle de gücümüze güç katmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda uzayda önemli çalışmalara imza atan kim olursa olsun, şartlarımıza uydukları ve gerekli izinleri aldıkları müddetçe onlarla birlikte çalışmak bizleri mutlu eder.Ülkemizin geleceği için, ilerlemesi için, bizim çizeceğimiz bir yol haritasına eşlik etmek isteyen, destek olmak isteyen herkesle el ele verip çalışmaya açığız.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.