Bakan Yardımcısı Sayan ICANN 81. Yıllık Genel Toplantısı'na Katıldı
11 Kasım 2024

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun (ICANN) 81. Yıllık Genel Toplantısı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Toplantıda, dijitalleşme ve sosyal medya istatistikleri ele alındı.

 

Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dijitalleşmenin ve internetin geldiği son noktaya ilişkin bilgiler vererek, internetin ticaretten sağlığa kadar akla gelmeyecek fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

 

Türkiye'de fiber internet abone sayısının 7 milyonu geçtiğini belirten Sayan, "Yıllık yüzde 20'den fazla artış oranları görüyoruz. Bugünün toplantısında da biliyoruz ki internet altyapısı, DNS, IP adresleri artık hayatımızda fazla önem arz ediyor." şeklinde konuştu.

 

Sayan, BTK bünyesindeki TRABİS (.TR Ağ Bilgi) aracılığıyla alan adlarını yönettiklerini kaydederek, yasal düzenlemelerle alan adlarını güvence altına aldıklarını, transfer süreçlerini hızlandırdıklarını, istismarların önüne geçmek için gerekli çalışmaları yaptıklarını anlattı.

 

".tr" alan adlarının artmaya devam edeceğini ve alan adı tahsisi noktasında Türkiye'nin hak ettiği noktaya geleceğini dile getiren Sayan, bu alandaki düzenlemelere devam edeceklerini söyledi.

 

Sayan, siber güvenlikle ilgili hayata geçirdikleri düzenlemelerden bahsederek, "Vatandaşlarımızın siber ortamda güvenliğini sağlayabilmek ve dijital egemenliğimizi güvence altına almaya kendimizi adamış durumdayız." ifadesini kullandı.

 

Bakan Yardımcısı Sayan: Günümüzde 5 Milyardan Fazla Sosyal Medya Kullanıcısı Var

 

İstatistiklere göre internet ve sosyal medya kullanımının her geçen gün arttığını belirten Sayan, "Dünyada 5 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı var günümüzde. Geçen yıl sosyal medya dünyasına katılan 266 milyondan fazla yeni kullanıcı oldu. Bu veri aslında saniyede dünya genelinde 8,4 yeni kullanıcının sosyal medyaya katıldığını gösteriyor. Dünya genelinde bakıldığında bu aslında Türkiye'de iki katına bile çıkıyor. Dünya genelinde en çok kullanım yaş aralığının 16-24 arasında olduğunu görüyoruz. Sosyal medyada ve internette geçirdiğimiz süre son yıllarda iki katına çıktı." dedi.

 

Sayan, alan adlarını BTK bünyesindeki TRABİS üzerinden yönettiklerini ve yasal düzenlemelerle bu alanları güvence altına aldıklarını belirtti. Ayrıca, siber güvenlik konusundaki çalışmalara da değinerek, dijital egemenliği koruma kararlılıklarını dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.