Kamu Bilişim Derneği
tarafından bu yıl 12’incisi organize edilen düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi,
Antalya ev sahipliğinde düzenlendi. “Pozitif İletişim” temasıyla düzenlenen zirveye,
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan katıldı.
Zirve Kapsamında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye’nin dijital dönüşüme ayak uyduran değil, yön veren öncü bir ülke olmak zorunda olduğunu ifade etti.
Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda dışa bağımlılığı azaltan, yerli ve milli teknolojilerle yükselen bir Türkiye hedeflediklerini belirten Sayan, “Milli Teknoloji Hamlesi, yazılımdan donanıma, haberleşmeden siber güvenliğe kadar geniş bir yelpazede kendini gösteriyor. Hem veri güvenliğimizi sağlıyor hem de iletişim altyapımızı dışa bağımlılıktan kurtarıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki teknolojide bağımsızlık, ekonomik ve ulusal güvenliğin de teminatı. Bu sadece bir hız meselesi değil; stratejik bir duruş. Bugün, dijital altyapıyı kontrol eden ülkeler, sadece ekonomilerini değil, geleceklerini de garanti altına alıyor.” şeklinde konuştu.
Sayan, “5G bunun en somut örneklerinden
biri. Türkiye genelinde 2026 yılı itibariyle kullanılmaya başlanacak olan yerli
ve milli 5G teknolojisi ile birlikte otonom araçlardan akıllı tarıma, uzaktan
cerrahiden endüstriyel otomasyona kadar her alanda yeni bir dönemin fitilini
ateşleyeceğiz.” dedi.
Dijitalleşmenin kamudaki yansımasına da değinen Sayan, “Biliyorsunuz ki e-Devlet Kapısı üzerinden artık milyonlarca vatandaşımız kamu hizmetlerine saniyeler içinde ulaşıyor. Bugün 68 milyona yakın vatandaşımız (67 milyon 506 bin 706 vatandaşımız) bu platformdan faydalanıyor. Böylelikle kamu yönetiminde daha şeffaf, daha erişilebilir ve daha etkin bir dönemin başladı.” diye konuştu.
Dijitalleşen dünyada siber güvenliğin öneminin arttığına dikkat çeken Sayan, “Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak büyük bir sorumluluk üstleniyoruz. Ülkemizin güvenliği için yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber saldırılara ve zararlı yazılımlara karşı “Türkiye’nin Siber Kalesi” olarak bilinen USOM yani Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimizde 7/24 var gücümüzle hizmet vermeye devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Sayan, “2024 yılında ülkemize yönelik 215
binin üzerinde (215 bin 304) siber saldırı girişimi yapıldı. Bunların hepsi
bertaraf edildi, yaklaşık 124 bin (123 bin 907) zararlı yazılım etkisiz hale
getirildi. Bu tablo bize günümüzde devletlerin savunma hatlarının artık sadece
sınırlardan ibaret olmadığını ispatlıyor. Görüyorsunuz, veri merkezleri, ağ
trafiği ve dijital altyapılar da savunma hattımızın önemli bir parçası.”
Sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.