Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından organize edilen 41. Ulusal Bilişim Kurultayı, "Dijital Geleceğe Yolculuk" ana temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'ın katılımlarıyla yapılan etkinliğe kamu ve özel sektörden çok sayıda isim katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, yaptığı konuşmada, dijital dönüşümde yapay zeka, nesnelerin interneti (IOT) gibi alanların ön plana çıktığını belirtti.
Haberleşme ve bilişim teknolojilerinin tüm dünyanın ve ekonominin ortak paydası haline geldiğini belirten Sayan, "Yapay zeka, çip tasarımı ve üretimi, mobil teknolojiler, uydu teknolojileri, nesnelerin interneti (IoT) ve geliştirilen donanımlar için yazılım üretme gibi her biri kendi başına büyük bir alanı kaplayan bilişim teknolojilerinde iddiası olmayan ve bu konulara yatırım yapmayan ülkelerin geleceğin dijital dünyasında var olması mümkün görünmüyor." dedi.
IOT cihazlarının dijitalleşmenin temel taşlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Sayan, "IOT cihazlarının kullanımı katlanarak artıyor. Akıllı ev cihazlarının yanı sıra IOT cihazları sağlık, tarım, lojistik gibi pek çok sektörde dönüşümün temelini oluşturuyor. Enerji ve su gibi kaynak kullanımından şehir içi trafik kontrolüne, çevreyle ilgili denetimlere kadar hayatımızın her alanında IOT var. Teknolojiyi günden güne gelişen, önümüze sürekli yeni meydan okumalar ve yarışlar çıkaran bir durumda görüyoruz." şeklinde konuştu.
Bakan Yardımcısı Sayan: Yapay Zeka Hızla Yaygınlaşıyor
Sayan, 2024'ün en popüler başlığının yapay zeka olduğunu ve bu teknolojinin dünya genelinde hızla yaygınlaştığını dile getirdi.
Yapay zekanın sadece teknolojik bir yenilik olmaktan öte, toplumsal, ekonomik ve stratejik olarak dönüşümlerin merkezinde yer aldığını belirten Sayan, "Ülkemizde de bu konudaki çalışma ve yatırımlar artıyor. 2024'te Türkiye merkezli yapay zeka geliştiren firmaların sayısı 1195'e ulaştı. İlerleme yolunda teknolojiyi bir yarış olarak görecek olursak bu yarıştaki bizim haberleşme açısından parkurumuz 5G ve ötesi teknolojiler. 5G'nin düşük gecikme süresi ve yüksek veri transfer hızları ve daha yoğun bağlantılı cihaz desteğinin yapay zeka modellerinin daha iyi beslenmesini mümkün kılacak, IOT ekosisteminin gelişmesini hızlandıracak.” ifadelerini kullandı.
Sayan, “Ülkemizin kendi milli imkanlarıyla 5G'ye geçmesi için Milli Teknoloji Hamlesi'nden aldığımız güçle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda 5G ve ötesi haberleşme sistemlerinde verimli bir ürün ve teknoloji ekosistemi oluşturmak amacıyla biz birçok çalışma yürütüyoruz. 6G'nin gerek patentleri gerek standartlarının oluşturulması gerek yerli milli imkanlarla 6G'de başarılabilecekler konusunda gençlere güveniyoruz." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.