Türk Dünyası Uluslararası Mühendislik Zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla yapılan zirveye, kamu ve özel sektörden çok sayıda isim katıldı.
Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, tüm mühendislik harikalarının bir soruna çözüm bulma arayışının neticesi olduğunu ve bu problemi çözmenin temelinde insan olduğunu belirtti.
Sayan. “Bir mühendis daima toplumun daha iyi bir yaşam arzusuna hizmet etme hedefinde olmuştur. Bizim özümüz bununla yoğrulmuş zaten.” dedi.
Dünyanın teknoloji çağında yepyeni bir eşikte olduğunu ifade eden Sayan, “Bu çağda da mühendisler; inovasyonun, gelişmenin ve ilerlemenin lokomotif gücü. Zira inovasyon yetenekleri hem gelişmiş hem de gelişmekte olanlar için bir meydan okuma alanı.” şeklinde konuştu.
Sayan, “Bizler bugün geldiğimiz noktada, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla, üretimlerimizle tüm dünyaya meydan okuyoruz. Savunma sanayiinden yapay zekaya, biyoteknolojiden yenilenebilir enerjiye kadar göğsümüzü kabartan başarılarda Türk mühendislerimizin imzası var. Bugün, bütün dünyanın dilinde olan ve göklerde gururla süzülen tüm İHA ve SİHA teknolojilerinde yakaladığımız başarı, Türk mühendislerinin vizyonerliğinin ve çalışkanlığının bir sonucu.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin kalkınmasında emeği olan tüm mühendisleri tebrik eden Sayan, “Ülkemiz adını insansız hava araçlarıyla göklere yazdırıyorsa, kendi ürettiğimiz aracımız yollardaysa, uzayda Türk’ün ayak izi varsa, Türksat 5A, 5B, 6A İMECE gibi yerli ve milli uydularımız varsa, 5G çalışmaları ile iletişimde çığır açabiliyorsak, yerli ve milli yazılımlarla ülkemizin siber sınırını koruyabiliyorsak, yapay zekada, bulut bilişimde, büyük veride adından söz ettiren projeler ortaya koyuyorsak, Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü köprüleriyle zamanı, mesafeleri kısaltıyorsak bunun hepsinin kaynağında iyi yetişmiş bir mühendis var.” diye konuştu.
Tüm çalışmaları yaparken düşünülen yegane şeylerden birinin Türk-İslam birliğinin önemi olduğunu vurgulayan Sayan, “Gerek geçmişte gerekse günümüzde, bizler aynı köklerden beslenen, aynı kadim kültürün izlerini taşıyan bir milletin evlatlarıyız. Bayraklar farklı, nefes aldığımız coğrafyalar farklı ama yüreklerimiz bir.” dedi.
Sayan, Ortak değerler ve hedefler etrafında kenetlenmiş bir Türk dünyası, her zorlukla daha güçlü mücadele edebilir, her engeli daha kolay aşabilir. Bizler geçmişten gelen, köklü ve güçlü bağlarla birbirimize bağlıyız. Ben bu noktada Türk dünyasının sadece tarihsel bağlarını değil, geleceğe yönelik stratejik iş birliklerini de pekiştirmesi gerektiğine inanıyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.