Bakan Yardımcısı Sayan: Posta Sektöründe Tüketici Şikâyet Oranlarını Düşürdük
25 Mayıs 2022

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin destekçisi olduğu Post & Parcel Uluslararası Zirvesi, Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği tarafından İstanbul’da düzenlendi.

Türkiye’nin kargo, e-ticaret, hızlı teslimat ve kurye firmalarını ilk kez buluşturan etkinlikte, kargo ve lojistik sektörünün ihtiyaçları ve geleceği konuşuldu.

Programın açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, pandemi ile birlikte kargo sektörünün öneminin arttığına değindi. Bu durumu sektörün yaşayacağı ivmelenmeyi hızlandırdığını söyleyen Sayan, “Bunu e-ticaret verilerini incelediğimizde görebiliriz.  2021 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %75.6’lık artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2021 yılı ilk 6 ayında sipariş adetleri yüzde 94.4 artış ile 850.7 milyon adetten 1 milyar 654 milyon adede yükseldi. E-ticaretin en önemli tamamlayıcısı olan posta sektörü gelirleri ise 2021 yılında 15 milyar TL’yi geçti, 100 milyonu aşkın haberleşme ve posta gönderisi sahiplerine ulaştırıldı. Bu gönderilerin yaklaşık %90’ı kurumsal gönderilerden oluştu. Diğer taraftan 2021 yılındaki posta gönderisi hacmi ise 1,2 milyar adet seviyesinde gerçekleşti” bilgisini paylaştı.  

Bakan Yardımcısı Sayan, pandemi döneminde sektörde yaşanan değişiklerle ilgili yaşanan gelişmeleri de aktardı. Sayan, “Covid-19 salgını nedeniyle toplum sağlığını korumak adına e-ticaret gönderilerinin teslimatında T.C. kimlik numarası alınması zorunluluğu kaldırıldı, kapı önü, posta kutusu vb. yöntemler ile alıcının bilgilendirilmesi koşuluyla temassız teslimat gerçekleştirilebilmesinin önü açıldı. Posta hizmet sağlayıcıları, üçüncü taraflarla sözleşme yaparak esnaf, site, AVM’ler ve kilitli kargo dolapları aracılığıyla alternatif teslimat yapılabilmesini sağladı” bilgisini paylaştı.

Hizmet kalitesine yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da konuşan Sayan, tüketicilerin yoğunlaşan şikayetlerinin azaldığını da belirtti. Tüketici şikâyet oranlarının AB ortalamasına yakın bir seviyeye geldiğini kaydeden Sayan, “Özellikle bahsettiğimiz üzere “son etap teslimat” olarak adlandırılan kısımda, “gel al” noktaları gibi yenilikçi çözümler vatandaşımız tarafından da memnuniyetle karşılandı. Bu düzenlemeler gönderilerin geç teslimatı ve alıcıların adresinde bulunamamasına yönelik şikâyetlerin de önüne geçilmesini sağladı” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan bu çalışmaların çevre açısından da önemli olduğunu söyleyerek, yapılan düzenlemeler ile özellikle posta hizmetlerinin sunulmasından kaynaklanan trafik sıkışıklıklarının ve çevre kirliliğinin azaldığını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: AB Düzenlemelerine Paralel Olarak Hareket Ediyoruz

AB düzenlemelerine paralel olarak hareket ettiklerini söyleyen Sayan, tüm bunları yaparken yerlilik ve millilik konusunu dışarda bırakmadıklarını “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerlilik ve millilik’ vurgusunun önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye’de kargo dolaplarının büyük bir kısmının artık yerli firmalarımız tarafından yapıldığını memnuniyetle görmekteyiz. Bu durum orta ve uzun vadede maliyetlerin düşmesine ve kargo dolaplarının çok daha yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır” sözleriyle vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sayan istihdamla ilgili olarak da “Posta sektörü dâhil dağıtım sektörü özellikle yeni istihdam modellerinin uygulanması konusunda da diğer sektörlere öncülük ediyor. Kitle kaynaklı teslimat olarak adlandırılan ve ülkemizde esnaf-kurye modeli olarak bilinen bu dağıtım modeli dünyanın her tarafında yaygınlık kazanıyor. Esnaf-kurye modelinde istihdam edilen çalışanlarımızı korumaya yönelik, ilgili kamu kurumlarıyla birlikte çalışmalara başladık. Dağıtım sektöründeki tüm çalışanlarımızın kendilerinin ve ailelerinin insanlık onuruna yakışır bir yaşam sürmelerine olanak tanıyan ve gerekirse diğer sosyal koruma araçlarıyla desteklenen adil ve hakkaniyetli bir ücret almalarını sağlamak için gereken tüm önlemleri alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: İletişim Teknolojilerinin Gelişmesi Posta Sektöründe Bambaşka Bir Pencere Açtı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da posta sektörü alanında yapılan çalışmalar hakkında konuştu. Teknolojinin gelişmesinin etkilerinin posta sektöründe de görüldüğünü dile getiren Karagözoğlu, “Yeni iletişim araçlarının ortaya çıkışı ilk etapta posta sektörü alanını daraltacağı izlenimini vermişse de bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, bilakis posta sektörüne yeni bir pencere açtı. Özellikle internet teknolojisi beraberinde e-ticaret sistemini getirdi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile e-ticarete olan talep hızla arttı. Günümüzde dünyada yaklaşık 4,7 milyar internet kullanıcısı bulunmakla birlikte, 16-64 yaş arası nüfusun yaklaşık %76’sı e-ticaret yolu ile alışveriş yapıyor.  Bu durum beraberinde etkili bir taşımacılık sistemine olan ihtiyacı da ortaya çıkardı” dedi.