Türk Mühendisler Derneği tarafından “Mühendis Olmak” teması ile düzenlenen panel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleşti.
Düzenlenen panele Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.
Panelin açılışında konuşan Sayan, “Mühendislik, insanlığın en eski ve en önemli mesleklerinden birini oluşturuyor. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu ürünleri ve sistemleri bilim ve teknolojiyi kullanarak tasarlayan ve inşa eden mühendisler, süreç içerisinde aslında bir toplumu da şekillendiriyor, dönüştürüyor. Dijital dönüşümün her sektörde hızla yaşandığı günümüzde, hayatımızı kolaylaştıran her hizmet ve üründe bir mühendis dokunuşu var desek yanlış söylemiş olmayız.” sözleriyle mühendisliğin günümüzdeki önemini ifade etti.
Gençlerin ve kız çocuklarının eğitimi konusunda önemli çalışmalarda bulunduklarını belirten Sayan, “Rakamlara baktığımızda, dünyada yaklaşık 25 milyon mühendis bulunduğunu görüyoruz. Bu rakamın 2030 yılına kadar, dünya çapında 30 milyona ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın. Türkiye'de ise bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın. Türkiye kadın bilim insanı ve mühendis istihdamında, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinin önünde. Kız çocuklarımızın ve gençlerimizin bu alanlara ilgi duymaları bizi mutlu ediyor. Ülkemizin kurucu üyeleri arasında bulunduğu ITU (International Telecommunication Union-Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) bünyesinde de bilgi ve iletişim teknolojilerine kız çocuklarımızın ve gençlerimizin teşvik edilmesi adına çalışmalar yürütülüyor, bizler de bu çalışmalara çeşitli kademelerde önemli katkılar sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerli ve milli üretim vizyonunun önemine vurgu yapan Sayan, “Günümüzdeki küresel güç dengeleri gösteriyor ki; ülkemizin dünyanın geleceği için sesini daha da yükseltmesi, bölgesel ve küresel düzeyde sahip çıktığı insanlık için adalet ve merhamet ilkesini daha da güçlü savunabilmesi için yüksek teknoloji barındıran sistemleri geliştirmemiz büyük önem arz ediyor. Bu doğrultuda bizler de haberleşme alanında yerli üretim yolculuğumuzda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Stratejik hedeflerimizi ve politikalarımızı belirlerken, yerli ve milli üretim vizyonunu odağımıza alıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Günümüzün en güçlü kaynağının” Büyük veri” olduğunun altını çizen Bakan Yardımcısı Sayan, “Teknoloji ile ilgili pek çok kurum ve kuruluş, büyük veri konusuna son derece önem veriyor ve çok büyük yatırımlar yapıyor. Verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi ve dağıtılması amacıyla, bilgisayar ve ağ donanımları ile devasa veri merkezleri kuruluyor. Veriden değer üretmek en kıymetli iş modeli halini aldı. Aynı zamanda yapay zeka uygulamaları her sektörde giderek yaygınlaşıyor.” dedi.
Sayan, “Mühendisler için yapacak çok iş var ve ülkemizin sizin gibi değerli mühendisler ve diğer disiplinlerde kıymetli çalışanlarımızın fikirlerine ve çalışmalarına ihtiyacı var. Durmak yok, yola devam.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.