Bakan Yardımcısı Sayan: TRABİS ile Dijitalleşen Dünyada Türkiye’nin Güçlü Bir İmzasını Attık
28 Şubat 2025

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “İnternet Alan Adları” temasıyla düzenlenen 4. Bilişim Hukuku Sempozyumu’na katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Sayan, “İnternet ve akıllı cihazlar sayesinde, bilgiye hızlı erişim ve iletişim, saniyeler içinde gerçekleşiyor. Ayrıca yapay zekâ, büyük veri analizi ve bulut bilişim gibi yeni teknolojiler, iş dünyasından eğlence sektörüne kadar her alanda değişimin yolunu açtı.” açıklamasında bulundu.

“.tr” uzantılı alan adlarının Türkiye’nin internet dünyasındaki güçlü varlığını temsil ettiğini belirten Sayan, “Hayata geçirdiğimiz TRABİS (".tr Ağ Bilgi Sistemi") ile bu görünmez kapıların daha hızlı, daha güvenli ve daha erişilebilir olmasının yolu açıldı. Böylece ülkemizde yapılacak düzenlemelerin, uluslararası çalışmalarla uyumlu olmasını sağladık. Mevzuatımızın, internetin hızlı gelişimine ayak uyduracak bir şekilde esnek olmasını hedefledik.” şeklinde konuştu.

Sayan, alan adları konusunda; çok dillilik, fikri mülkiyet hakları, markalar, rekabet politikaları, elektronik ticaret, verilerin korunması ve gizliliği, hukuki yaptırımlar, zararlı içerik gibi internet eksenli sorunlar göz önüne alınarak, düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.

Bakan Yardımcısı Sayan: TRABİS Dijitalleşmenin Getirdiği Zorlukları Fırsata Çeviren Bir Sistem

TRABİS’in dijitalleşmenin getirdiği zorlukları fırsata çeviren bir sistem olduğunu söyleyen Sayan, “’.tr’ uzantılı internet alan adı sisteminin ve buna ait merkezi veri tabanının işletilmesine, rehberin oluşturulmasına, güncellenmesine, rehberlik hizmetinin sunulmasına imkân veren, alan adı başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı, güvenli, çevrim içi ve sürekli olarak yapılmasını sağlayan bir sistem olduğunu belirtmemiz gerekiyor.” dedi.

Sayan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde BTK’nın aktif rol alarak, TRABİS’i kurmak ve işletmek veya belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde TRABİS’in, üçüncü bir tarafça kurulması ve işletilmesini sağlamakla görevlendirilerek, başarılı ve güçlü bir sistem oluşturduğunu vurguladı.

BTK’nın alan adlarıyla ilgili olası anlaşmazlıkların çözümü için uyuşmazlık çözüm mekanizması da kurduğunu aktaran Sayan, “Bu mekanizma ile görevlendirilen kuruluşlar, uyuşmazlıkların adil ve hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olacak şekilde yetkilendirildi.” diye konuştu.

Türkiye’nin dijital dünyadaki bağımsızlığını artırarak sürdüreceği ve dünya sahnesinde öncü bir rol üstleneceği bir fırsat döneminin kapılarının araladığının altını çizen Sayan, Geleceğin teknolojilerini bugünden inşa ederek, sadece tüketen değil, üreten bir Türkiye’nin geleceğinin temel taşlarını hep birlikte döşemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede, TRABİS ile sadece bir sistem değil, aynı zamanda dijitalleşen dünyada Türkiye’nin güçlü bir imzasını da atmış bulunuyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.