Güvenli
İnternet Günü, “Hep Birlikte, Daha Güvenli Bir İnternet” ana temasıyla Bilgi
Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Ulaştırma ve
Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim
Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun katılımlarıyla düzenlenen
etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında tüm internet kullanıcılarının çok ciddi bir veri kaynağı olduğunu ve çoğunun da bunun farkında olmadığını vurguladı.
Sayan, “Teknoloji elbette ülkelerin ve toplumların kalkınmasında itici bir güç. Ancak aynı zamanda toplumların sosyolojilerini, kültürel, ahlaki ve manevi değerlerini, iletişim kurma biçimlerini, alışveriş ve iş yapma şekillerini ve nihayetinde zihinsel kodlarını da değiştirip dönüştüren bir güç.” açıklamasında bulundu.
Gerçek hayattaki bağların en önemlisinin aileyle kurulan bağlar olduğunu söyleyen Sayan, “İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımız 2025 yılını “Aile Yılı” olarak ilan etti. Çünkü aile, sadece kan bağı değil; değerlerin, güvenin ve aidiyetin öğrenildiği yerdir. Ailemiz, sadece teknolojiye değil, tüm hayata bakış açımızı ve değerlerimizi oluşturur” dedi.
Sayan, “Bu kapsamda teknoloji ve aileyi birbirine rakip değil, bilinçli kullanıldığında birbirini tamamlayan unsurlar olarak görmek gerekiyor. Bu dengeyi kurabilmek, geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilmek için çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Çocukların internet dünyasında güvende olabilmesi için ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Sayan, “Ebeveynler olarak çocuklarımıza sosyal medya hesaplarında gizlilik ayarları yapmayı öğretmeli, internet kullanımını yakından takip etmeli, yaşlarına uygun içeriklerle vakit geçirmelerini sağlamalıyız. Güvenli İnternet Hizmeti gibi ebeveyn kontrolü sağlayan güvenlik yazılımlarını etkinleştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Konuşmasında gençlere de seslenen Sayan, “Kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçınmalı ve güçlü şifreler kullanarak hesaplarınızı güvence altına almalısınız. Paylaşımlarınızda saygılı ve sorumlu olmalı, dijital ayak izinizi düşünerek hareket etmelisiniz. İnternette her gördüğünüz bilgiye inanmamalı, güvenilir kaynakları kontrol etmelisiniz. Bilinmeyen linklere ve mesajlara tıklamamalı, kaynağını araştırmalısınız.” İfadelerini kullandı.
Sayan, “Siber zorbalığa maruz kalırsanız ya da tanık olursanız mutlaka güvendiğiniz bir yetişkine bildirmelisiniz. Zorbalığa uğrayan bir arkadaşınız varsa destek olmalı, yalnız bırakmamalısınız. Teknolojiyi bilinçli kullanmalı, sosyal hayatınızı da ihmal etmemelisiniz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.