Bakan Yardımcısı Sayan: Tüm Ulaşım Modlarımızda Akıllı Ulaşım Sistemlerini Yaygınlaştırmayı Amaçlıyoruz
09 Mart 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, SUMMITS 3. Uluslararası Akıllı Ulaşım Zirvesi’nde AUS Politikaları oturumunda moderatörlük yaptı.

Akıllı ulaşımla ilgili yapılan politikaların önemi hakkında konuşulan oturuma; ERTICO CEO’su Joost Vantomme, UAB Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, AUS Amerika Başkanı & CEO’su Laura Chace, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir katıldı.

Ulaşımın geldiği nokta hakkında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, “Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS); dünya ulaştırma gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Bu kapsamda Bakanlık olarak bilişim teknolojilerindeki gelişimlere uygun olarak tüm ulaşım modlarımızda akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Bakanlık olarak AUS alanında sektörü yönlendirecek politika, strateji ve eylemler ile ihtiyaç duyulan mevzuatı belirleyecek çalışmalara devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akıllı Ulaşım Sistemlerine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Sayan, “Seyahat sürelerini azaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanmayı, hareketliliği (mobiliteyi) artırmayı, yayaların ve özellikle dezavantajlı grupların ulaşım alanında hayatını kolaylaştırmak ve daha güvenli bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlamayı, enerji verimliliğini artırarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı ve tüm projelerimizde çevre kavramını odağımıza yerleştirerek çevreye verilen zararları azaltmayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Sayan, ülkemizin güçlü bilişim ve haberleşme altyapısının sunduğu imkânlarla; ulaşım sektörü ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kesişim noktasında ortaya çıkan çözümleri vatandaşların hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Ülkemizde son 20 yılda tüm alanlarda olduğu gibi akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaşmasında büyük bir etken olan bilgi ve iletişim sektöründe de önemli atılımlar yapıldığını dile getiren Sayan, “2016 yılında ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetleri ile ilk yatırım döneminde %1 seviyesinde olan yerlilik oranını, bugün itibariyle %33’ler seviyesine getirmiş durumdayız. Hedefimiz bu oranı çok daha ileriye taşımak” bilgisini paylaştı.

Sayan daha sonra sözü panelistlere bıraktı.