Bakan Yardımcısı Sayan: Ülke Olarak Yerli ve Milli Baz İstasyonu Üretecek Kapasiteye Sahibiz
10 Mayıs 2019

Bilgi teknolojileri dünyasının önemli temsilcileri, Ulak Haberleşmenin BTK’da düzenlediği iftar programında buluştu.

İftar davetine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulak Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı ve Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Ulak Haberleşme Genel Müdürü Metin Balcı ve çok sayıda misafir katıldı.

İftar yemeğinin ardından misafirlere seslenen Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin bugün geldiği noktada çok büyük imkânlara sahip olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Milli Teknoloji Hamlesi”nin en büyük rehberleri olduğuna dikkat çeken, Sayan, “Bu anlamda teknoloji alanında çok kabiliyetli üç firmamız Aselsan, Netaş ve Argela konsorsiyumu tarafından hayata geçirilen ULAK projesi göğsümüzü kabartan bir proje oldu. Bugün, ülke olarak yerli ve milli baz istasyonunu yüksek standartlarda üretebilecek kapasiteye sahip bir firmaya sahibiz. Bunun ülkemiz açısından çok büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin mobil haberleşme şebeke ekipmanlarında dışa bağımlılığı ve dolayısıyla cari açığının azaltılması noktasında büyük önemi haiz ULAK projesi ile ilk defa tamamen yerli ve milli imkanlar ile 4.5G baz istasyonunun tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi. Bu proje başladığında, belki pek çok kimse başarılı olabileceğine inanmıyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada en az rakipleri kadar kabiliyetli bir ürün var karşımızda” sözleriyle Ulak’ın başarısını aktardı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Güçlü Bir Ülke Olmanın Yolu Yerli ve Milli Üretimden Geçiyor

Ülke olarak her şeyi başarabileceğimize olan inancını dile getiren Sayan, “Baz istasyonu üretme noktasında yakalamış olduğumuz bu başarıyı, ihtiyaç duyulan diğer ürünleri de yerli ve milli imkânlar ile üreterek taçlandırmamız gerekiyor. Elde ettiğimiz bu başarı ülkemiz insanının başarısıdır. Bu başarı bize istediğimizde yapamayacağımız bir ürünün olmadığını gösteriyor. Yeter ki inanalım, odaklanalım ve o hedef doğrultusunda yılmadan çalışmalarımıza devam edelim. Biz Bakanlık olarak ULAK 4.5G baz istasyonun gelişimini yakından takip ediyoruz. İşletmecilerimiz, düzenli olarak yaptıkları testlere ilişkin gelinen aşamaları bağlı kuruluşumuz olan BTK’ya raporluyor. Biz de gerektiği noktada sürece dâhil olarak elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz” dedi.

BTK Başkanı Karagözoğlu: 5G Bambaşka Bir Dünyanın Kapılarını Aralayacak

BTK Başkanı Karagözoğlu da konuşmasında 5G’nin önemine yer verdi. BTK’nın da en öncelikli çalışma alanlarından olan 5G’nin bambaşka dünyanın kapılarını aralayacağını ifade eden Karagözoğlu, “5G ve Ötesi yakın gelecekte, mevcut veri hızının 1000 katına kadar daha hızlı veri iletimi yapmamızı sağlayacak bir standart mobil geniş bant teknolojisi sunacak bizlere. Biz de BTK olarak mümkün olan en yüksek seviyede yerli ve millilik oranıyla 5G’ye geçebilmek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biliyorsunuz ki her alanda yerli ve milli üretimin yaygınlaşması bizim kırmızı çizgimiz. Değişen ve gelişen dünyada teknolojik ilerlemelere yetişmenin yanı sıra bizler için kendi teknolojimizi üretebilmek de büyük önemi haiz bir konu” dedi.