Bakan Yardımcısı Sayan: Ülkemizi Yüksek Teknoloji Üretim Üssü Haline Getirmeyi Hedefliyoruz
26 Eylül 2023

Veri Bilimi Zirvesi Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. BTK Akademi, Google ve GirVak iş birliği ile gerçekleştirilen etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan başta olmak üzere jüri üyeleri, kamu ve özel sektör temsilcileri ve veri bilimine gönül vermiş öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, “Her an her yerde tek bir tık ile internete bağlanabilme imkânı sayesinde, üretilen veri miktarı da hızla artıyor. Her iki yılda bir insanlık tarihi boyunca üretilen tüm veri ve içerik kadar yeni veri ve içerik üretiliyor. Nesnelerin interneti gibi teknolojilerin de etkisiyle, 2025 yılında üretilen veri miktarının 175 Zettabayt'a ulaşması bekleniyor.  Bu durum, bilgi üretiminin ne denli büyük bir ivme kazandığını açık bir şekilde gösteriyor.” dedi.

Veri miktarının artmasıyla birlikte veri biliminin günümüzde iş dünyası, toplum ve bilim için vazgeçilmez bir araç haline geldiğini ifade eden Sayan, “Veri bilimini etkili bir şekilde kullanabilenler, daha bilinçli kararlar alabiliyor ve yaşamın her alanında rekabet avantajı elde ediyorlar. Bu nedenle veri bilimi, gelecekte toplumda ve daha fazla iş alanında kullanılarak pratik yaşamın ve inovasyonun temelini oluşturacak.” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan, “Bakanlığımız ve BTK olarak ülkemizin bilgi ve iletişim sektörünün altyapısını güçlendirmek ve yeni nesil haberleşme şebekelerini geliştirmek için tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde var gücümüzle çalışıyoruz. Bu sayede ülkemiz dijital dönüşümün getirdiği fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek; ulaşım, sağlık, eğitim, sanayi, enerji ve sosyal yaşam gibi her alanda artan bilgi ve iletişim teknolojileri uygulamalarından toplumun tüm kesimlerinin en üst düzeyde faydalanmasını sağlayacağız.” açıklamasında bulundu.

Artan hız ve etkileşim ortamında, veri güvenliğinin üst düzeyde sağlanmasının kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Sayan, “Bizler siber güvenlik konusunu milli güvenlik konusu olarak görüyoruz. Bu bağlamda, Bakanlığımız ve ilişkili Kurumumuz olan BTK tarafından yürütülen siber güvenlik faaliyetlerin önemli bir ayağını USOM yani Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi oluşturuyor. USOM bünyesinde yürütülen etkin çalışmalarla siber vatanımızı 7/24 koruyoruz.” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Gençlere yapılan yatırımı geleceğe yapılan yatırım olarak görüyoruz

Siber alanda kapasite inşası kapsamında da çalışmaların sürdüğünü kaydeden Sayan, BTK Akademi bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler sayesinde gençleri siber güvenlik alanında geliştirmeyi ve potansiyellerini açığa çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Sayan, ”Bu noktada gurur kaynağımız olan BTK Akademi ile; çok sayıda gencimize kodlama, programlama, yazılım konularında hem merkez kampüsümüzde yüz yüze hem de buradaki eğitimlere ulaşamayanlar için online olarak ücretsiz eğitimler sunarak gençlerimizi geleceğin dijital dünyasına hazırlıyoruz. Bizler, gençlere yapılan yatırımı geleceğe yapılan yatırım olarak görüyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konuşmanın ardından Veri Bilimi Zirvesi kapsamında “DataThon 2023” yarışmasında ilk 3’e giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi.