Bakan Yardımcısı Sayan: Uzay Milli Güvenlik Açısından Çok Önemli
26 Ağustos 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’nda Türkiye’nin uydu konusunda çok mesafe kat ettiğini vurguladı.

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 7. TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, uzay faaliyetlerinin günümüzde ülkeler açısından önemine değindi.

Yakın zaman diliminde uzayın ilave bir harekât ortamı olarak kara, deniz ve havadan sonra dördüncü boyut olacağını ifade eden Sayan, “Askeri ve istihbarat açısından önem arz eden bilgiler, hiçbir ülkenin kara-deniz-hava sahası ve sınır ihlali gibi devletlerarası egemenlik hakları alanında gerilimlere yol açmadan, tüm dünya üzerinde, doğru olarak, hızlı, gerçek zamanlı ve güvenli bir şekilde uydular aracılığıyla elde edilebilir. Bu durum uzayın milli güvenlik açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Uzay teknolojilerinin yeni iş sahaları oluşturduğunu da dile getiren Sayan, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirilen atılımlarla, hem uydu alt sistemleri geliştiren ve üreten gruba hem de uydu geliştiren ve üreten gruba girmeyi başardığını vurguladı.

Bu alanda daha da ilerlemek için uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışacak insan kaynağı yetişmesine önem verdiklerini kaydeden Sayan, “Düzenlenen yarışmalar da buna vesile oluyor. İlk defa 2016 yılında 3 takım 18 kişi ile başlayan süreç, 2022 yılında 11 başvuru 600 kişiye ulaşan büyük bir yarışmaya dönüştü. Bu yarışmaların bu kadar dikkat çekici hale gelmesinde kuşkusuz yerli ve milli üretim heyecanını yüreğinde taşıyan mühendislerimizin ve gençlerimizin payı çok büyük. Biliyorsunuz ki hemen her alanda yerli ve milli adımlar atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu adımları 2023 vizyonumuzu anlatırken olmazsa olmaz bir gereklilik olarak hep ifade ediyorlar. Yerli ve milli olma şiarı, Milli Teknoloji Hamlesinin en önemli kilometre taşı. Bu noktada şunun altını çizmek istiyorum. Ülke olarak hedeflerimize ulaşmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu yarışmalar gösteriyor ki sizler elinizden gelen çabayı zaten ziyadesiyle gösteriyorsunuz. Bize düşen de sizleri sonuna kadar desteklemek olacaktır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.