Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Kurulu Düzenlendi
30 Mart 2021

Erişim Sağlayıcıları Birliği Olağan Genel Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapıldı.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Erişim Sağlayıcılar Birliği yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojik gelişmelerin geldiği noktadan söz etti. Siber tehditler karşısında ülkelerin siber ordularını kurmaya başladıklarını dile getiren Sayan, stratejik müttefikliğin de önem kazandığını ifade etti.

İnternet yönetişiminde uluslararası düzenlemelerin ortak bir algı ve karar alma yöntemiyle gelişmemesinin zafiyetleri arttırdığına dikkat çeken Sayan, “Bu zafiyet kötü niyetli içerik üreticilerine, siber saldırılara karşı değişik fırsatlar sunuyor, suç örgütlerinin ve teröristlerin propagandasının gelişmesi için müsait bir zemin sağlıyor. Başta terör propagandası olmak üzere tehdidin varlığı gittikçe artıyor. Sosyal medya yayını ile birlikte yapılan terör saldırıları, sosyal ağ sağlayıcıların kendi özdenetim mekanizmalarının aslında ne kadar zafiyet taşıdığını da ortaya koyuyor. Sosyal ağları idare edenler kendi şirket politikalarını yeniden gözden geçirmek, daha güçlü mekanizmalar geliştirmek ve insanlığın ortak değerlerine karşı belirgin bir hassasiyet taşımak zorundalar” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Güvenlik Teknolojinin Tasarım Aşamasındayken Sağlanmalı

Siber güvenliğin teknolojinin daha tasarımı aşamasındayken sağlanması gerektiğine dikkat çeken Sayan, “ Konuya sadece teknoloji bazında değil, o teknoloji ile üretilen pozitif içeriklerin nitelik ve kalitesini arttıracak sosyal sorumluluk projelerinin arttırılması çerçevesinde de bakmak gerekiyor. İnternette zararlı içeriklere karşı gençlerimizi ve çocuklarımıza yönelik olarak onlara daha iyi içerikler sunmak hepimizin görevi. Ayrıca, interneti bilinçli biçimde kullanacak farkındalık eğitimlerinin sürekliliğini sağlamayı herhangi bir görev olarak değil gönüllülükle gerçekleştirmeyi üzerimize borç kabul etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan, USOM’un siber güvenliği sağlama noktasındaki çalışmalarına da dikkat çekti. 7/24 olaylara hızlı bir şekilde müdahele edildiğinin altını çizen Sayan, yemeksepeti ve THY gibi firmalara yapılan siber saldırıları hatırlattı.

Sayan, ESB’nin görev alanlarına da değindi. Sayan, “Erişim Sağlayıcıları Birliği sadece kendisine gelen mahkeme kararlarını uygulayan bir yapıdan ziyade yurt dışı örneklerinde de olduğu gibi internetin güvenli kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan, proaktif bir şekilde yasadışı içeriklerle mücadele eden, bu konuda ulusal ve uluslararası işbirlikleri tesis eden bir tüzel kişilik haline dönüşmesi gerekiyor. Bu yöndeki tüm girişimleri güçlü bir şekilde destekleyeceğimizi açık ve net olarak ifade ediyorum” sözleriyle çağrıda bulundu.

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesine de değinen Sayan,   düzenlemenin hak ihlallerinin önüne geçmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Sayan, “Bu düzenleme ile sosyal ağlarda meydana gelen hak ihlallerinin giderilmesi için daha etkin bir mekanizma oluşturulmasını hedefledik. Kişilik haklarının korunması ve özel hayatın gizliliğinin korunması bakımından kullanıcıların başvurularında veya mahkemeler tarafından verilen kararların uygulanması noktasında yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulmasını amaçladık. Düzenlemeyle, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemekle yükümlü kılındı ve bu adımla birlikte sosyal ağlarda yer alan yasa dışı içeriklerle mücadelede sosyal ağ sağlayıcıların sorumluluk üstlenmesi hedeflendi. Temsilci belirleme noktasında da sonuçları alıyoruz biliyorsunuz. Amacımız vatandaşlarımızın yaşadıkları hak ihlallerinde muhatapların gerekli sorumlulukları yerine getirmesi.  Bu yolda kararlı adımlarla düzenlemelerimizin gereğini yapıyoruz, takipçisi oluyoruz” diye konuştu.

Başkan Karagözoğlu: İnternetin Daha İyi Bir Ortam Olması İçin Hep Birlikte Çalışmalıyız

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da pandeminin etkisiyle teknolojinin boyut değiştirmesinden bahsetti. Kurum olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Karagözoğlu, “Siz değerli paydaşlarımızın da katkıları ile Bakanlığımız ile birlikte Kurum olarak, internet ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor, kullanıcıları özelikle de çocukları internetin zararlarından korumak için çalışmalar yapıyoruz. İnternet ortamının yarattığın risklere ve tehlikelere karşı tedbirler almak, insanımızın teknolojiyi güvenle kullanabilmelerini temin etmek başta siz internet servis sağlayıcılar olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızın görevleri arasında yer alıyor. İnterneti daha iyi bir ortam haline getirmek için hep birlikte var gücümüzle çalışmamız gerekiyor” dedi.

Karagözoğlu, “İnternet ortamında yapılan yayınlar yoluyla işlenen suçlarla etkin bir şekilde mücadele etmek ve özellikle vatandaşlarımızın kişilik haklarının ihlali söz konusu olduğunda gecikmeden mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne önemli görevler düştüğünü kaydeden Karagözoğlu, “ESB’nin kuruluşundan bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile internet ortamında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinde önemli adımlar atıldı.  Kurumumuz ile koordinasyon halinde bu çalışmalar hız kesmeden devam ediyor” ifadelerini kullandı.