Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi Açıldı
02 Şubat 2021

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) öncülüğünde, STM Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin ana yükleniciliğinde Sakarya Üniversitesi ile birlikte, geçen yıl imzaları atılan “Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi açıldı. Programın açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, merkezin teknolojik açıdan önemine değindi.

Günümüzde teknolojinin her alanda büyük bir hızla geliştiğine dikkat çeken Sayan, “Kritik altyapılar bir ülkenin ve içinde yaşayan insanların refah düzeyini artıran ve hayat boyu ihtiyaç duyulan temel yapı taşlarını oluşturuyor.  Altyapıların kritikliği, sağlıklı işlemediğinde veya kullanılamaz duruma geldiğinde yaratacağı etkinin büyüklüğü ile ölçülüyor.   Bu sistemlerde yaşanabilecek bir problem, devletin ve toplumun, güvenliği ile ekonomik, sağlık ve refah gibi değerlerine büyük zararlar verebiliyor. Kritik altyapılar arasında bilgi ve iletişim altyapılarının diğer tüm altyapılarla ilişkisi nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu biliyoruz.  Zira, bu gün bilgi ve iletişim teknolojileri her sektör için gelişimde anahtar konumunda. Ulaşımdan, enerjiye, finanstan eğitime, sağlıktan, endüstriye kadar her alanda bilgi ve iletişim teknolojilerinin giderek artan oranda kullanılıyor” dedi.

Teknolojik imkanlardan yararlanmanın yaşam kalitesini arttırdığını söyleyen Sayan, “Siber güvenlik kendi başına büyük önem taşırken kritik altyapılar söz konusu olduğunda bu önem seviyesi daha da artıyor. Siber saldırılarla küçük bir kontrol sisteminin ele geçirilmesi ile başlayan gelişmelerin tüm ülkeyi karanlığa gömdüğü örnekler geçtiğimiz aylarda birçok ülkede yaşandı. Muhtemelen hepimiz hackerların şehrin ulaşım ve sinyalizasyon sistemlerini bozduğu, aynı anda tüm trafik ışıklarının yeşile döndüğü, şehrin tamamının elektriğinin ve suyunun kesildiği, şehrin her yerinden yanlış alarmlar gelmesini sağlandığı, finansal hackerların finans sistemine sızarak bankacılık sistemini kullanılamaz hale getirdiği, büyük miktarda paranın hesaplar arası hareket ettiği ve böylece insanları büyük bir korkuya ve paniğe sürükleyerek hayatı felce uğrattığı bir film seyretmişizdir. Bu senaryolar artık siber âlemde sıklıkla deneniyor. Ülkeler bu saldırılarla adeta diz çökmeye zorlanıyor. Bu nedenle kritik altyapılar ve sektörlerin korunabilmesi için gerekli tedbirleri almak; sınırda 24 saat nöbet tutmak, radarla hava sahamızı gözlemek kadar önemli ve gereklidir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Kritik Altyapıların Korunmasının Sadece Ulusal Bir Mesele Değil

Kritik altyapıların korunmasının sadece ulusal bir mesele olmadığını vurgulayan Sayan, “Türkiye gibi jeostratejik önemi olan bir ülkenin kritik altyapılarından birinin işlevsiz kalması halinde sadece ülke içerisinde değil, ülkemiz altyapıları üzerinden hizmet alan ülkelerde de büyük çaplı sorunların oluşabileceğini biliyoruz. Örneğin ülkemizden geçen petrol-doğalgaz boru hatlarının maruz kalacağı çevresel, fiziksel veya siber bir tehlike karşısında sadece ülkemiz değil, ülkemiz üzerinden enerji ithalatı yapan tüm ülkeler etkilenecektir. Yakın geçmişte yaşanan siber olaylarda küçük bir kontrol sisteminin ele geçirilmesi ile başlayan gelişmelerin tüm ülkeyi etkileyebildiğine şahit olduk.  Geçtiğimiz yıllarda Gürcistan, Estonya, İran ve ABD’de enerji merkezlerinin bilgisayar sistemlerine sızılması ve binlerce kişinin elektriksiz kalması vakaları ile karşılaşılmıştı. Günümüz teknolojisinde enerjinin dolayısı ile elektriğin önemi düşünüldüğünde enerji merkezlerinde karşılaşılacak bu gibi saldırıların sonuçlarının ilgili ülkeye ne gibi zararlar verebileceği açıkça görülmektedir. Diğer yandan geçtiğimiz yıl Düsseldorf Hastanesine düzenlenen siber saldırıda, solunum cihazlarının elektriğinin kesilerek cihaza bağlı bir hastanın siber saldırıda hayatını kaybeden ilk kişi olarak tarihe geçtiği biliniyor. Özellikle içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi döneminde sağlık sisteminde yaşanabilecek bu tür bir saldırının sonuçları maalesef telafi edilemez olacaktır” uyarısında bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yerli ve Milli Ekosistemin Geliştirilmesi Stratejik Hedefimiz

Bakanlık olarak bu alanda yaptıkları çalışmaları aktaran Sayan, “Biz de Bakanlık olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı “Milli Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında sürdürülebilir yerli ve milli ekosisteminin geliştirilmesini stratejik hedef olarak görüyor ve bu alanda yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir konuşmasında ifade ettiği, “Asıl olan hazır teknolojiyi almak ve onun kullanımını öğrenmek değil, teknolojiyi tasarlamak, geliştirmek ve üretmektir.” anlayışı içerisinde 5G ve ötesi teknolojilerin yerli ve milli imkânlar ile geliştirilmesi ve üretilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar sürdürüyoruz” dedi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunu da hatırlatan Sayan, “Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile oluşturulan Ulusal Test Yatağı Merkezi bu kapsamda güzel bir örneği oluşturuyor. Kurulmuş olan bu merkezin kritik altyapıların güvenliği konusunda kapasite geliştirilmesi, akademik çalışmaların üniversite-sanayi işbirliği ile yerli ve milli somut projelere dönüşmesi ve kritik altyapıların siber güvenliği ile alakalı dayanıklılığının artırılmasına katkı sağlanacak olması bizleri mutlu ediyor. Merkez’in aynı zamanda bir Ar-Ge merkezine dönüşecek olması da bizleri ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Ulusal Test Yatağı Merkezi’nin akademik çalışmaların gerçek ortamda modellenmesi ile 2023 hedefleri doğrultusunda yerli ve milli üretime dönük girişimleri de arttıracağına inanıyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.