Siber Kalkan 2022 Başladı
11 Ekim 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çatısı altında faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından düzenlenen Siber Kalkan 2022 başladı.

Kurum ve kuruluşların ulusal seviyede siber olaylara hazırlık seviyelerinin ve olay müdahale kabiliyetlerinin artırılması için düzenlenen Siber Kalkan 2022, SOME ekiplerini bir araya getirdi. İki gün sürecek yarışmanın açılışını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptı. Bakan Yardımcısı Sayan, yaşanan teknolojik dönüşümlerin bazı siber tehditleri de beraberinde getirdiğini hatırlattı. Siber güvenliğin hepimizi ilgilendiren bir kavram olduğunu belirten Sayan, “Güvenlik tehditlerine sadece devletler tarafından ve silahlı olarak değil; siber uzay olarak adlandırdığımız bilgisayar ağları ve bu ağlar vasıtasıyla ulaşılabilen her türlü veri kaynağını kapsayan sanal alandan da maruz kalınabiliyor. İşte bu yüzden siber tehditlerden korunmak için birey seviyesinden ülke seviyesine kadar önlemler almamız gerekmekte” açıklamasında bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Askeri Alandaki Başarılar Kadar Siber Alandaki Başarılar da Hayati

Bu alanda çalışmalar yaparken Milli Teknoloji Hamlesini rehber edindiklerini belirten Sayan, “Ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmek hedefiyle çıktığımız bu yolda, bilişim sektörünün sürdürülebilir bir refah kaynağı olması ancak yerli ve milli ürünlerimizi kullanmamızla mümkün olabilir” sözleriyle yerli ve millilik mesajı verdi.

Askeri alandaki başarılar kadar siber alandaki başarıların da hayati önem taşıdığına dikkat çeken Sayan, “Eğer savunma silahlarınızı kendi imkânlarınızla geliştiremiyorsanız, dışa bağımlıysanız bütüncül bir koruma altında olduğunuzu düşünemezsiniz. Yerli ve milli siber güvenlik çözümleri geliştirme çalışmalarımızı Bakanlık ve BTK olarak iş birliği içerisinde azimle, kararlılıkla yürütürken, siber saldırılara geçit vermediğimiz USOM’da da KASIRGA, AZAD, ATMACA, AVCI ve KULE gibi yerli ve milli kaynaklarımızla üretilen yazılımları kullanıyoruz” bilgisini paylaştı.

Siber güvenlik alanında yapılan iş birliklerine önem verdiklerini dile getiren Sayan, “Siber uzayda uluslararası platformlarda bilgi paylaşımı ve etkin bir iş birliğini de önemsiyoruz. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler, NATO, AGİT, G20, OECD, Türk Keneşi ve D8 gibi uluslararası organizasyonların politika ve strateji belirleyici faaliyetlerine katkı ve katılım sağlıyoruz. Bunun yanında; siber güvenlik alanında ikili işbirlikleri ve mutabakat muhtıraları gerçekleştiriyoruz” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Siber Olayların Etkisi Tüm Dünyanın Ortak Sorunu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da siber güvenliğin önemini anlatan bir konuşma yaptı. Karagözoğlu, “Siber olayların etkisi, münferit zararları aşarak tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Devletlerin bu tehditler karşısında hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Karagözoğlu, “Siber saldırılar günümüzde kimlik avı, virüsler, casus yazılımlar, kötü amaçlı yazılımlar ve fidye saldırıları şeklinde gerçekleşiyor.  2022 yılının ilk üç ayında gerçekleşen kimlik avı saldırılarının toplamı dünya genelinde ilk kez 1 milyonu aşmıştır. Yalnızca verileri ele geçirmek ve fidye istemek amacıyla gerçekleşmeyen kimlik avı saldırıları, aynı zamanda bireysel kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirip, maddi kayıplar yaşatmayı da hedefliyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan “2022 Küresel Risk Raporu”nda da yer verilen siber saldırılar, iklim değişikliği ve salgından sonra en büyük küresel risklerden biri olarak gösteriliyor” diye konuştu.