Yerli ve Milli eSIM Teknolojisi Kamuoyuna Tanıtıldı
24 Aralık 2020

Tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilen eSIM teknolojisinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde lansmanı düzenlendi.

Programa, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve bürokratlar katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı konuşmada,  “Salgından dolayı, dışarı çıkmadaki kısıtlamalar, uzaktan eğitim-ticaret ve çalışma zorunluluğu, dijital erişim ve iletişimde talep ve kapasite kullanımını artırmıştır. 2020 yılında bilişim sektörümüzün büyüme oranı; %14’e yaklaştı. 2020’nin son ayı itibariyle; fiber hat uzunluğumuz, 413 bin kilometreyi, sabit genişbant abone sayımız,15,8 milyonu aştı. Sabit altyapılarda fiber abone sayımız 3,8 milyona yaklaştı. 82,8 milyona ulaşmış olan mobil abone sayısının % 92’den fazlası, son üç yıl içinde 4.5 hizmetini kullanmaya başladı” dedi.

Bakan Karaismailoğlu: Türkiye’nin Hassas Verileri Tamamen Ülkemizin Kontrolünde Olacak

Yerli ve milli üretimin önemine dikkat çeken Karaismailoğlu, “Önümüzdeki dönemde, yeni haberleşme uydularımızı Türksat 5A ve Türksat 5B ile birlikte ilk yerli ve milli uydumuz olan Türksat 6A’yı da uzaya göndererek, iletişim ve haberleşmede de yerli ve millik noktasında önemli adımları atacağız. Ayrıca bugünkü programda kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen %100 yerli ve milli olan eSIM uygulamasını kamuoyuna tanıtmanın haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

eSIM teknolojilerinin sağladığı faydalardan da kısaca ifade eden Bakan Karaismailoğlu,  “eSIM altyapısı, uluslararası standartlara uygun olarak, yerli ve milli imkânlarla geliştirilmiş olup, eSIM kapsamında gerekli yazılımları kendi geliştiren ülkeler arasında ilk sırada yerimizi aldık. Böylece Türkiye’nin hassas verileri tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacaktır. eSIM, günümüzde akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojilere, makinalar arası iletişim (M2M)’den birçok endüstriyel ürüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olacaktır” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: eSIM ile Mobil Haberleşmede Önemli Bir Adım Atıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da konuşmasında eSIM’in öneminden bahsetti. Sayan, “25 yılı aşan bir süredir mobil telekomünikasyon alanında kullanılan mevcut fiziksel SIM kartların yerine, artık cihazlara uzaktan yüklenebilen eSIM kullanmak suretiyle mobil haberleşmede önemli bir adım daha atıyoruz. eSIM sadece bilgi ve iletişim sektörü için değil diğer tüm sektörler açısından pek çok faydayı ve avantajı da beraberinde getiriyor. Zira bugün neredeyse her şeyin internete bağlanabildiği bir çağdayız. Her zaman her yerde bağlantılı olduğumuz işlemlerde giderek artan oranda mobil teknolojiyi kullanıyoruz. Dolayısıyla, eSIM evimizdeki beyaz eşyadan tutun da işyerlerimizdeki cihazlara kadar her alanda hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak” bilgisini paylaştı.

Uydu yer istasyonlarından da bahseden Sayan, “Ülkemizi uydu yer istasyonlarının merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz “BTK Uydu Vadisi Projesi” ile Konya’da üç adet uydu yer istasyonu kurulumu tamamlandı. Ankara’da ise iki adet uydu yer istasyonu kurulum sürecini başlattık. Uluslararası uydu operatörlerini, Ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Başkan Karagözoğlu: eSIM Tüketiciler Açısından Önemli Avantajlara Sahip Olacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise yaptığı konuşmada, “eSIM uygulaması, gerek makinalar arası haberleşmede endüstri bakımından, gerekse tüketiciler açısından önemli kolaylıkları ve avantajları da beraberinde getiriyor. eSIM güvenli bir çip üzerine uzaktan yüklenebilecek ve yönetilebilecek bir teknoloji sunuyor. Cihazlara fiziksel bir SIM kart takılmadan, yazılım yoluyla uzaktan işletmeci profil bilgileri yüklenebiliyor ve yönetilebiliyor” diye konuştu. Karagözoğlu, fiziksel SIM kartların sağladığı tüm güvenlik seviyesine eş değer seviyede güvenlik ve koruma seviyesi sağladığından da bahsetti. 

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Karaismailoğlu, eSIM uygulamasının bulunduğu telefonla Kule AŞ Teknik Operasyonlar Direktörü Burhan Kandemir, Ankara-Niğde Otoyolu Ana Kontrol Merkezi'nden ERG Trafik Yol Güvenlik Müdürü Mustafa Akbaş ve Malta Bayraklı "Atlantis Alhambra" Gemisi Kaptanı Orhan Kasap ile görüşme gerçekleştirdi.